Hoppa till sidans innehåll

Kvinnors utanförskap och ohälsa riskerar att fortsätta 2021

25 JAN 2021 07:00
Parasport Sverige lanserar idag podden, "Fokus Parasport". I första säsongen möter vi sju kvinnor som på olika sätt forskar om kvinnor, funktionsnedsättning, hälsa och idrott.
  • Uppdaterad: 25 JAN 2021 07:00

Under Coronaåret 2020 blev sambandet mellan utanförskap, stillasittande och ohälsa tydligt. Många fick för första gången uppleva frustrationen över att få sin vardag ”beskuren” med inställda aktiviteter, sociala sammanhang som försvann och lokaler som plötsligt inte längre vara tillgängliga, något som faktiskt redan var vardag för en stor grupp – personer med funktionsnedsättning. Som en effekt av detta blev kvinnors utsatthet i och utanför hemmet mer synlig. Trots ökat fokus finns det fortfarande en stor grupp kvinnor som inte syns. Inte ens i statistiken.

I första säsongen av podden Fokus Parasport, som görs i samarbete med FQ, "Fokus kvinnor och Funktionshinder", möter vi sju kvinnor som på olika sätt forskar om kvinnor, funktionsnedsättning, hälsa och idrott. De ger varsin viktig pusselbit för att för första gången börja bygga en helhetsbild av läget. I podden diskuterar vi vilka kroppar som får lov att prestera och synas. Vad som händer, eller snarare inte händer, när kvinnor ses som könlösa. Vikten av förebilder, skolidrottens roll och om att hämta kraft ur sin ”svaghet”. Och kan man bara uppnå jämställdhet om en först har erövrat en traditionell könsroll? 

"Antingen så blir man urstark – eller så går man under", säger Hanna Isaksson initiativtagare till podden.

– I vår iver att slå sönder glastaken för kvinnor glömmer vi ofta att det finns en stor grupp kvinnor som både är rejält underskattad och ofta förbisedd – vi kvinnor med funktionsnedsättning. Tänk på ditt liv, ditt livspussel. Jobb, familj, barn, trasslande skrivare och kalaspaket som ska köpas men lägg till att färdtjänsten strular och att den gigantiska snöhögen är uppskottad på handikapparkeringen och att ditt lokala gym saknar hiss. Det här är en grupp med en unik livskunskap, hur man tvingar sig fram i ett samhälle som inte alltid är byggt för dig. Antingen så blir man urstark – eller så går man under, säger Hanna Isaksson initiativtagare till podden. 

Den 25 januari tar vi den bästa träningstiden i hallen och släpper det första avsnittet. Serien löper fram till 8 mars. Vi hoppas kunna erbjuda en ny, intressant och modig inblick i jämställdhetsarbetet.

 

Textad version 

Teckenspråkstolkad version

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link