Hoppa till sidans innehåll

Inkludering ger möjligheter: “Har ökat träningsdosen med 100 procent”

04 JAN 2020 12:00
Hugo Liljebäck drömmer om att bli proffs i USA. Tack vare inkludering i Vallentuna Hockey kan han äntligen sikta mot sin dröm på riktigt. "Jag kan träna mycket mer än innan", säger han.
  • Uppdaterad: 04 JAN 2020 12:00

Istider är en bristvara runt om i hela Sverige. Seniorverksamhet prioriteras ofta vilket gör att annan verksamhet ofta drabbas, parasportverksamhet är en sådan. Men det finns undantag, Vallentuna Hockey är ett sådant. 

Under hösten 2019 inkluderades paraishockeyn i Vallentuna Hockeys verksamhet tack vare ett samarbete mellan Vallentuna kommuns fritidsförvaltning, Stockholmsidrotten, Nacka HI och Stockholms Parasportförbund. 

– Vi fick en fråga om vi ville satsa på paraishockey och styrelsen var extremt enig. Har vi möjlighet att ge paraidrotten mer utrymme så ska vi hjälpa till med det, säger Lasse Billing, sportchef och ungdomsansvarig i Vallentuna Hockey. 

När verksamheten skulle startas upp fanns det ett litet problem. Den önskade träningstiden för paraishockeyn krockade med a-lagets. 

– Responsen från a-laget var att “inga konstigheter, vi kör i B-hallen istället”, berättar Billing. 

Beslutet att inkludera paraishockeyn skapar helt andra förutsättningar för dem aktiva. Hugo Liljebäck är en av spelarna som nu kan träna minst två dagar i veckan istället för en som dessutom var i Nacka. 

– Det är underbart, dels behöver vi inte åka så långt men framförallt kan jag träna mycket mer än tidigare. Förutom på torsdagskvällarna har vi även möjlighet för ett pass i veckan under skoltid här i hallen, berättar Hugo. 

Han är uppväxt i en hockeyfamilj och har sedan första gången han testade paraishockey drömt om att bli proffs i USA. 

– Min dröm är att vara med i nästa Paralympics och senare flytta till USA och bli professionell parahockeyspelare, säger han. 


Roland Battistich var det som kom på idén om att inkludera paraishockeyn i Vallentuna Hockey. 

Det är Roland Battistich, pappa till Hugo, som är drivande i parahockeyverksamheten i Vallentuna och tror att inkluderingen är helt avgörande för parahockeyns framtid. 

– Det här ger helt andra förutsättningar. Tack vare det här samarbetet har vi ökat träningsdosen med minst 100 procent. Att höja intresset och nyrekryteringen till parahcokeyn tillsammans med en hockeyklubb som Vallentuna är för mig helt självklart. Det är så vi kan skapa tillväxt på ungdomssidan.  

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link