Hoppa till sidans innehåll

Impossible Run kan bli “världsledande”

22 OKT 2020 09:15
Med hjälp av världsunik ljuddesign vill Lexter och Parasport Sverige ta parasporten in i framtiden. Med The Impossible Run har man redan tagit stora kliv på vägen. Nu går projektet in i en ny fas när tekniken appliceras på längdhopp.
  • Skapad: 22 OKT 2020 09:15

Första helgen i september genomfördes de första testerna på Riksidrottsförbundets träningsanläggning på Bosön utanför Stockholm.
I projektet används ultraljudshögtalare, det vill säga superriktade högtalare, för att guida testgruppen med längdhoppare.
– Om vi tänker att en vanlig högtalare är som en glödlampa och sprider ljud åt alla håll, så är det här mer som en ficklampa som sprider ljudet i en smal stråle. Det gör att vi kan skapa väldigt, väldigt precisa och lokala ljud, förklarar Alexander Kassberg, studiochef på Lexter.

Med hjälp av högtalarna skapas dels ljudmarkeringar som talar om för längdhopparen hur långt det är kvar till avsteget, dels en osynlig ljudtunnel som hjälper hopparen att springa rakt.
– Vi bygger en tunnel av ljud längs med löpbanan där du tydligt hör ett vänster- och ett högerljud. Så länge du hör vänsterljudet tydligt på ditt vänstra öra och högerljudet tydligt på ditt högra öra vet du att du är på rätt kurs. Så fort du börjar vika av åt ena eller andra hållet förändras ljudbilden och då kan du räta upp dig själv efter ljudet väldigt enkelt, säger Alexander Kassberg.

Per Jonsson och Viktoria Karlsson, som båda tävlar i längdhopp för svenska paralandslaget i friidrott, ingår i testgruppen.
– Det är väldigt roligt att tekniken finns och att få vara med och utveckla den är fantastiskt. Min förhoppning är att tekniken ska bli ett stöd för att springa rakt oftare och att det i sin tur gör att träningskvaliteten blir ännu bättre, säger Viktoria Karlsson.
– Det är både spännande och hedrande att vara med i projektet och att få möjlighet att ge feedback på systemet. Förhoppningen är att kunna lita på systemet som en guide för att utföra saker själv, att man blir mer självständig och inte behöver förlita sig på en annan person. Jag hoppas också att det kan resultera i att få fler ungdomar med synnedsättning att röra på sig i vardagen – och även att få fler att bli elitaktiva, säger Per Jonsson.

Projektledaren Hans Säfström, till vardags chef för elitiutveckling/utbildning på Svenska Parasportförbundet, tror att projektet har potential att revolutionera parasporten.
– Rent visionärt ser jag framöver att det tas fram en funktion, en prototyp, som blir världsledande, som förändrar regelverket för hur längdhopp för personer med synnedsättning ska gå till. Vad ska det finnas för utrustning, hur ska arenor se ut för att det ska fungera för dem. Visionärt ser jag också portabla enheter som aktiva kan ha med sig på träningsläger och så vidare och få att fungera på ett enkelt sätt, säger han.

Framöver planeras ytterligare ett antal testtillfällen och för Lexters del handlar den närmaste tiden om att göra nya ritningar för att vidareutveckla tekniken.
– Veckan har varit oerhört givande. Vi har testat mycket och många olika grejer. Mycket märker vi inte fungerar alls, men vi märker kanske ännu mer att det här kan bli någonting, att det är någonting på gång här. Det är ett nytt sätt som hopparna säger att de kan ha hjälp av och tekniken adderar en dimension som inte har funnits för dem i deras idrott tidigare. Så summa summarum har det varit oerhört givande och en väldigt bra start för den fortsatta utvecklingen, säger Alexander Kassberg.

Skribent: Anton Lernstål
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link