Hoppa till sidans innehåll
Foto: Privat t.v. och Bildbyrån t.h. Alma Lindblad och Filippa Bocangel.

Frame fotboll – en idrott på frammarsch

18 MAR 2021 08:00
Frame fotboll är ett helt nytt sätt att utöva världens populäraste idrott på. Stockholm Frame Fotboll är det första laget i Sverige, men intresset för idrotten växer.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2021 08:00

Frame fotboll spelas i en bakåtvänd rullator som på engelska heter ”walking frame”, med en lättare boll och på en mindre spelyta. Idrotten uppkom 2014 i Storbritannien och har sen dess växt och utövas i flera länder världen över.

Sveriges första frame fotbollslag startade 2019. Bakgrunden var att initiativtagaren Fredrik Quistberghs son, som har celebral pares, ville spela fotboll men inte kunde hitta något lag som matchade förutsättningarna. Fredrik letade efter olika lösningar och på internet läste han om frame fotboll i England. Idén om att starta upp idrotten i Sverige väcktes och med stöd från brittiska Frame Football Foundation och engagerade föräldrar bildades Stockholm Frame Fotboll. Idag har laget drygt 20 spelare i åldrarna 4–15 år som tränar i Skarpängs idrottshall i Täby.

– Frame fotboll är ett bra sätt att röra på sig och det handlar också om att öppna upp möjligheten för fler att utöva fotboll, säger Filippa Bocangel som är tränare i Stockholm Frame Fotboll.


Glädje och gemenskap

Filippa, som är finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Ledare, berättar att träningarna bygger mycket på lust och lagsammanhållning.

– I början av träningen får alla spelare göra sin egen målgest. Därefter fortsätter vi med uppvärmning både med och utan boll, där brukar dansstopp vara en klassiker.

Träningspassen är uppdelade i olika övningar där spelarna bland annat tränar pricksäkerhet, passningar och mottagning. Träningen avslutas med match innan alla spelare och ledare gör ”vågen” tillsammans.


Vill utveckla idrotten

Än så länge är Stockholm Frame Fotboll det enda laget i Sverige, men fler är på gång. Viljan finns där, men tyvärr har coronapandemin satt tillfälligt stopp för planerna.

– Vårt mål att fler ska få upp ögonen för idrotten och se att det är möjligt. Hela laget längtar efter att få börja spela riktiga matcher och turneringar, säger Filippa Bocangel.

Som ett steg i att sprida vetskap om idrotten har laget registrerat sig på Para-Me.se tillsammans med många andra idrottsföreningar över hela landet. Sajten lyfter fram idrotter, föreningar och andra fysiska aktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

– Vi jobbar mycket med att nå ut med vår verksamhet och vår idrott. ParaMe ger oss en möjlighet att göra det, säger Filippa.


Filmade träningstips
Precis som för många andra lag och föreningar har Stockholm Frame Fotboll drabbats av pandemin. Under januari var träningarna inställda och för att spelarna skulle få motivation att hålla igång på egen hand publicerades korta klipp med träningstips i lagets sociala medier.

– Målet med klippen är att inspirera våra spelare, men vi gör det också för att kunna visa eventuellt nya spelare lite mer om vad Frame fotboll är. Det fungerar även som en bild- och videobank för assistenter, föräldrar och andra anhöriga som behöver tips på övningar.


Artikeln är hämtad ur Parasportmagasinet #1 2021

Skribent: Calle Delling
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link