Hoppa till sidans innehåll

”Ett kvitto på att vi är på väg i rätt riktning”

23 MAJ 2019 06:00
Lördagen den 18 maj hölls det första referensgruppsmötet i projektet ParaMe. Nio referensgruppsdeltagare träffades på Nordic Light Hotel i Stockholm för att ge synpunkter och idéer på användarvänlighet och design i det kommande digitala verktyget.
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2019 06:00

Referensgruppen består främst av unga personer, från olika delar av landet och med funktionsnedsättning. Lördagens möte utgjordes av ett förmiddagspass, en gemensam lunch och ett eftermiddagspass som avslutades med fika. Under dagen fick deltagarna titta på och diskutera olika inriktningar gällande användarupplevelse, tillgänglighet, färg och form som tagits fram av designbyrån Doberman. Utöver detta fördes diskussioner om bland annat de hinder som finns för att få fler personer med funktionsnedsättningar att bli aktiva och vad som inspirerar till fysisk aktivitet.

18-åriga Oliwia Wisniewska läste om projektet i ett nyhetsbrev från Unga med synnedsättning. Hon har länge saknat en tjänst som ParaMe och därför sökte hon sig till referensgruppen. Hon är nöjd med dagen.

– Det har varit jätteroligt att få uttrycka mina åsikter om hur den digitala tjänsten ska se ut, vad som är bra, mindre bra och vilka anpassningar som behöver göras. Annars är det sällan man får möjligheten att nå fram med sin röst och sina åsikter. Nu har jag fått en chans att vara med och ta fram en sådan tjänst som jag länge saknat, säger hon.

Oliwia, som själv utövar fäktning i blindo, tror att den digitala tjänsten kommer att leda till att fler personer med funktionsnedsättning blir fysiskt aktiva.

– Min förhoppning är att ParaMe kommer göra det lättare att hitta paraidrott. När jag kom till Sverige från Polen för fem år sedan försökte jag länge att hitta information på internet om idrott för synskadade, men det var svårt. Jag tappade lusten att leta, men till sist blev jag ändå värvad till fäktningen. Den digitala tjänsten kommer förhoppningsvis göra det lättare att rekrytera personer som vill träna, men som inte vet var de ska vända sig och samtidigt inspirera personer som inte är fysiskt aktiva att bli det.

Elin Ström är projektledare för ParaMe och hon tycker att dagen var inspirerande.

– Att lyssna på vår referensgrupp och höra deras synpunkter var väldigt givande. Referensgruppen är viktig eftersom den representerar potentiella användare av den digitala tjänst som vi utvecklar. Deltagarna är en del av vår målgrupp och deras delaktighet oerhörd viktig. Deras expertis, erfarenheter och synpunkter styr hur det slutliga resultatet kommer att se ut. Mötet gav oss ett kvitto på att vi är på väg i rätt riktning, även om det är en hel del arbete kvar att göra.

Nu kommer alla svar och synpunkter från mötet att analyseras och sedan fortsätter arbetet med att utveckla tjänsten, som beräknas lanseras under 2020. Läs mer om ParaMe här.

Skribent: Calle Delling
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link