Hoppa till sidans innehåll

Läger och idrottsdagar ställs in på grund av coronapandemin

26 NOV 2020 16:03
På grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset har Parasport Sverige bestämt sig för att ställa in de Start Your Impossible Camps och Special Olympics School Days som skulle ha arrangerats under det första kvartalet 2021.
  • Uppdaterad: 26 NOV 2020 16:03

Från och med den 24 november gäller förbud mot sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer. Sedan tidigare gäller även Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt skärpta allmänna råd i majoriteten av Sveriges regioner.
– Det är av högsta vikt att följa råden från regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionerna. Förbudet, de skärpta allmänna råden och restriktionerna innebär bland annat att man inte ska samlas fler än åtta personer, inte ska träna inomhus eller umgås med andra än de i sitt eget hushåll. Detta gör att vi inte anser att det går att genomföra Start Your Impossible Camp på ett säkert sätt med hänsyn till smittspridning, säger Stefan Jansson som är ansvarig för det populära prova på-lägret.

Det är heller inte aktuellt att genomför varken lägren eller idrottsdagarna i mindre skalor med till exempel färre deltagare eller utan föreningar på plats.
– Med de restriktioner som råder vill vi inte uppmana till idrott med personer som man till vardags inte umgås med och väljer därför att skjuta upp evenemangen, säger Stefan.

Planeringsarbetet fortsätter i stället för resten av 2021. Förhoppningen är att lägren och idrottsdagarna ska kunna arrangeras senare nästa år.
– Vi hoppas såklart att samhället snart öppnar upp och vi planerar för fullt för nya läger när det väl gör det.  Då hoppas vi även på massor av nya deltagare till våra idrotter, säger Stefan.

Kristin Frilund är verksamhetsutvecklare på Special Olympics Sverige som står bakom School Days, idrottsdagar för särskolan.
– Vi hoppas att situationen blir bättre under året och att man kan börja köra School Days igen. Intresseanmälan för att få medel till School Days är löpande, så om restriktionerna lättar under nästa år kan man ansöka om medel för att genomföra en eller flera dagar, säger hon.

Både Stefan och Kristin betonar vikten av att fortsätta vara aktiv i dessa svåra tider. 
– Passa på att träna mycket utomhus i närheten av där du bor. Ett tips är också att bli inspirerad av våra träningsfilmer som finns på Youtube under vinjetten ParaPepp, säger Stefan.
– Varannan måndag till mitten av december går det att ta del av livesända träningspass för personer med intellektuell funktionsnedsättning på Special Olympics Swedens Facebooksida. Klockan 16.00 är tiden som gäller. Vi kan redan nu även berätta att vi planerar för fler livesända pass under våren 2021, säger Kristin.


 

Fakta

Uppdaterad Coronainfo från Parasport Sverige

Parasportförbundet ger följande riktlinjer för parasportaktiviteter och föreningar, med tanke på den ökade smittspridningen som just nu sker runtom i landet.

Tävlingar, matcher, cuper och turneringar skjuts upp. Dessa innebär att personer träffas som annars vanligtvis inte gör det, vilket leder till ökad smittspridning.

Träningar

• Träningar för personer födda 2005 eller senare kan enligt allmänna rekommendationer för idrotten fortsätta att genomföras. Grunden för detta beslut är enligt smittskyddsläkare att denna målgrupp ej är smittspridare i samma utsträckning. Tänk på att paraidrottare dock kan tillhöra riskgrupper som är extra utsatta när det gäller smitta. Gör därför en noggrann övervägning med respektive träningsgrupp vad som ska gälla under perioden med skärpta restriktioner.

• Bedrivs träning utomhus om möjligt.

• Undvik kollektivtrafik för att ta dig till och från träning.

• Använd ej omklädningsrum, utan byt om hemma innan och efter träning.

• För äldre aktiva som inte är elitidrottare här hittar du definitionen av vad som är en elitidrottare och inte kan träna ute – ställ in och skjut upp om det inte får betydande konsekvenser. Restriktionerna gäller under en begränsad period och tillsammans kan vi stoppa smittspridningen.

Möten eller Konferenser bör undvikas och istället ske digitalt när det är möjligt. 

• I distrikten kan lokala avvikelser gälla och de råd som regionerna infört hittar du via denna länk som listar aktuellt läge i respektive region.

Följ parasportens rekommendationer via Parasportens hemsida om Corona och Idrotten och följ även utvecklingen och rekommendationerna på ditt RF/SISU-distrikts hemsida samt via RF:s infosida om Corona och Idrotten


E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link