Hoppa till sidans innehåll

Avsnitt 1: Att vara kvinna eller bli sedd som kvinna? Det är frågan

26 JAN 2021 07:00
I det allra första avsnittet möter vi Maria Johansson ordförande i FQ, Forum - Kvinnor och Funktionshinder. Vi pratar om könlöshet, funktionsnedsättning och om vägen till jämställdhet alltid går via traditionella könsroller?
  • Uppdaterad: 26 JAN 2021 08:27

 

Textad version 

Teckenspråkstolkad version

Lyssna på fler avsnitt av Fokus Parasport 

Lär känna avsnittets gäst, Maria Johansson: 

Varför valde du att vara med i den här podden?

– Först vill jag säga att vi från FQ är så glada över Parasport Sveriges initiativ att synliggöra flickor och kvinnor med funktionsnedsättning genom den här podd-serien.

– Jag har på olika sätt arbetat med mänskliga rättigheter och opinionsbildning nästan hela mitt yrkesliv. Önskan och ivern att formulera mig har alltid funnits där, har sysslat med teater, gillar att skriva och att prata... Ju mer jag sedan lärde mig, desto mer insåg jag hur många politiska beslut och lagar det finns som inte efterlevs, hur mycket strukturell diskriminering och särbehandling som fortfarande pågår och också till viss del ökar.

Vad var det som gjorde att du satsade på just ditt yrkesområde? 

– Tror mitt val att så som de senaste 18 åren försöka förändra samhället hänger samman med den ilska jag känner över sakernas tillstånd, över att det fortfarande är så ojämlikt och så ojämställt och hur det påverkar människors frihet och självständighet - inte minst vad det gäller flickor och kvinnor med funktionsnedsättning.

Vad hoppas du att den här podden kan bidra med? 

– Att fler får upp ögonen för hur det är, att fler förstår att de själva kan vara en del av förändringen. Vi alla kan vara det, genom att stå upp för varandras rättigheter.

Vad betyder idrotten/träning för dig?

– Jag är en periodare och just nu är det bedrövligt ställt med träningen. Försöker hålla igång hemma med övningar och program jag fått hjälp med av vänner  och genom att vara utomhus och rulla så mycket som möjligt istället för att ta bilen. Mina känslor för snön är minst sagt dubbla. Jag märker ju hur viktigt det är att röra på mig, ännu viktigare när man sitter ned och inte får den naturliga motionen och rörligheten som andra och dessutom när man utsätter kroppen för belastning och rörelser som inte är optimala. Har väl aldrig längtat så efter att kunna gå på gym igen. 

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link