Hoppa till sidans innehåll

Älvsby Parasport förverkligade drömmen

24 SEP 2020 08:00
I slutet av april belönades Älvsby Parasport av ATG Drömfond med 100 000 kronor, för att få möjlighet att förverkliga sina drömprojekt. Något som nu har förverkligats.
  • Skapad: 24 SEP 2020 08:00

Tre månader efter att Älvsbyn Parasport belönades med 100 000 kronor av ATG Drömfond, 6-9 augusti, förverkligades deras dröm om en fjällvandring i Abisko för en grupp idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.

– Alla som var med har fått ett minne för livet, berättar Marianne Kortesoja, en av ledarna i Älvsby Parasport som var med och planerade och genomförde vandringen.

Drömprojektet

Att vandra, inte minst i den svenska fjällvärlden, har i coronapandemins spår blivit en av årets hetaste trender. Men det var inte för att vara trendiga som Älvsby Parasport valde just fjällvandring som ett av sina drömfondsprojekt att förverkliga. Nej, den drömmen hade funnits länge.

Deltagarna förbereddes väl, genom långa vandringar med packning och cykelturer hemma i Älvsbyn, måltider i skogen och övernattning i tält, vilket inte alla hade provat på tidigare.

 


 

>> Se videoreportaget från fjällvandringen

 


 

"Kommer pratas i åratal om den här upplevelsen"

Torsdag 6 augusti tog en grupp på tio deltagare morgontåget från Älvsbyn till Abisko. Väl på plats inleddes vandringen upp mot fjället, med berömda Lapporten i blickfånget. Vid 19-tiden var man framme vid platsen som utsetts till basläger, där deltagarna reste tält och ordnade sina sovplatser.

Under fredagen och lördagen genomfördes långa vandringar på fjället och på lördag kväll var gänget tillbaka i Abisko, för övernattning innan söndagens tågresa hem. Trötta och mycket nöjda.

Så här sammanfattar Marianne Kortesoja upplevelsen:

– Vi hade förberett oss väl på hemmaplan, men vi blev lite oroliga när prognoserna talade om dåligt väder under vår vandring. Dessbättre blev det inte så, då vi hade bra väder och inte ens särskilt mycket mygg.

– För flera av deltagarna var det här något helt nytt, men allt gick jättebra. Alla orkade med våra långa vandringar, alla sov gott i tälten, åt bra och trivdes i gruppen.

– Vi hade en riktigt kul upplevelse. Jag tror att Lapporten fick en stor betydelse för alla som var med. Det kommer att pratas i åratal om de här dagarna.

Hon delar med sig av viktiga råd till andra föreningar som drömmer om att fjällvandra:

– Förbered er väl och se till att ni har en erfaren guide. I fjällen kan allt hända och inte minst kan vädret slå om mycket snabbare än man kan tro. Då måste man veta hur man ska agera.

Med fjällvandringen avklarad ser nu Älvsby Parasport fram emot kommande aktiviteter. Några exempel:

– Snart kommer vi att ta med en grupp ut på fiske. Vi har lånat en stor flotte som vi kommer att vara på.

– Och i mars nästa år arrangerar vi skidtävlingen Tour de Älvsbyn, en tredagarstävling med etapper för sprint, distans och jaktstart. Jaktstarten avslutas uppför slalombacken, precis som i Tour de Ski, berättar Marianne Kortesoja.

Här kan du läsa mer om ATG Drömfond: https://dromfond.se

 

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link