Hoppa till sidans innehåll

Alexander amputerade båda benen – idrotten blev vändpunkten

15 APR 2020 13:57
För fyra år sedan förändrades Alexander Helanders livet drastiskt. Totalt 16 tumörer hindrade honom från att kunna gå. Tumörerna försvann, men kärleken till idrotten bestod.
  • Skapad: 15 APR 2020 13:57

Den 28-årige Alexander Helander är uppväxt i Hofterup, tre mil norr om Malmö, och han har tillägnat stora delar av sitt liv till att spela innebandy och idrotta. När han som 24-åring fick besked om att totalt 16 tumörer i både höger och vänster fot hindrade honom från rörelse var det en tragedi.

– Det var en stor sorg för mig att inte längre kunna vara med och delta i sporten jag älskar och har spelat i hela mitt liv, berättar Alexander.

 

Det visade sig handla om den ovanliga sjukdomen plantar fascial fibromatosis, där bindvävstumörer bildas med en enorm smärta som följd. Efter flera tuffa och misslyckade behandlingar för att bli fri från tumörerna var det oundvikliga ett faktum.

– Jag insåg att det bästa var att kapa benen. Jag tjatade på läkarna i ett år ungefär, och eftersom att de inte hade något bättre alternativ fick jag min vilja igenom.

I oktober 2019 genomgick Alexander en lyckad operation där höger underben togs bort.

– Resultatet var helt fantastiskt. Jag har gått från att ha en konstant smärta till att nu knappt ha någon smärta alls.

 

"Han förtjänar att ha en pappa som är aktiv. I och med att jag får proteser nu kommer vi dessutom lära oss gå samtidigt, det blir en häftig upplevelse."

 

Operationen befriade honom från den ständiga smärtan, men kärleken till innebandyn och idrotten fanns kvar. Det stora startskottet för att ta sig tillbaka till idrotten blev parasportlägret Start Your Impossible Camp i Eskilstuna.

– Det lägret blev en vändpunkt. Där fick jag upp ögonen för att jag fortfarande kan göra det jag verkligen älskar. Det var en fantastisk känsla att få känna den glädjen igen, idrottsglädje är verkligen den bästa glädjen.

Men det var inte utan att det fanns en viss frustration under första träningspasset.

– Jag var så otroligt taggad på att få spela innebandy igen så när jag märkte att jag inte kunde göra samma saker som tidigare blev jag frustrerad. Rullstolsinnebandy är liksom en annan typ av sport. Men efter ett tag hittade jag nya saker som jag kunde göra istället och det blev en nystart. Att få känna att man kan utvecklas igen är underbart.

 


Alexander Helanders historia om vägen tillbaka in i idrotten dokumenteras av en filmteam som är på plats under Malmö Open.

 

Om idrotten betydde mycket redan innan operationen så fick den nu ännu en dimension i Alexanders liv.

– Den betyder allt. Jag har idrottat i hela mitt liv. Perioden när jag inte kunde idrotta var väldigt mörk. Jag är inte mig själv utan idrotten. Tack vare parasporten har jag fått en helt ny gemenskap, säger han och fortsätter:

– Gemenskapen inom parasporten är väldigt härlig. Det är en community med väldigt mycket positiv energi och man är hjälpsamma och har en otrolig förmåga att komplettera varandras svagheter och styrkor.

 

"Det finns så många möjligheter, det handlar bara om att se dem." 

 

Under Malmö Open deltog Alexander för första gången i tävlingssammanhang efter sjukdomsperioden. Då Malmö ännu inte har något lag i rullstolsinnebandy spelade han tillsammans med Eskilstuna/Kalmar.

– Det var väldigt kul att få spela match igen tillsammans med lagkamrater.

Att få träffa människor som har samma intressen som mig är fantastiskt. Jag är så lycklig.

– För de som inte testat någon parasport vill jag tipsa om att testa allt. Det finns så många möjligheter, det handlar bara om att se dem. Alla är skiträdda till en början, men det är bara att testa.

Att välja möjligheter framför ursäkter är ett aktivt val Alexander gjort. Inte minst för sin nio månader gamla son.

– Han förtjänar att ha en pappa som är aktiv. I och med att jag får proteser nu kommer vi dessutom lära oss gå samtidigt, det blir en häftig upplevelse, ler Alexander.

 


Ett halvår efter höger ben amputerades också Alexanders vänstra ben. Här sitter han tillsammans med sin nio månaders gamla son Samuel dagen efter operationen. 

 

Vill du ta del av fler inspirerande historier, läs vår Parasportmagasin.

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
SKF
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link