Hoppa till sidans innehåll

Zebastian Modin deltar i SM i skidskytte

26 MAR 2021 15:06
När SM i skidskytte avgörs under helgen fortsätter Zebastian att bryta barriärer, genom att för första någonsin stå på startlinjen med hela den svenska eliten med Sebastian Samuelsson och systrarna Öberg i spetsen.
  • Skapad: 26 MAR 2021 15:06

Zebastian Modin, 26, har i över tio års tid tillhört de bästa längdskidåkarna i världen inom parasport där han tävlar i klass B1 (personer med ingen, eller näst intill ingen syn). I första hand har hans framgångar kommit inom längdskidåkning där han blivit världsmästare två gånger och tagit inte mindre än fem medaljer i vardera VM och Paralympics. I senaste Paralympics, 2018, deltog Zebastian även i skidskytte, med en sjunde plats som resultat.

När SM i skidskytte avgörs i hemstaden Östersund under helgen fortsätter Zebastian att bryta barriärer, genom att för första någonsin stå på startlinjen med hela den svenska eliten med Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och systrarna Öberg i spetsen.

Han tävlar i singel mix stafett, som avgörs på söndag klockan 9.30. Vem han tävlar tillsammans med tillkännages på lördag.

– I dag (fredag) avslutar jag en period med sex världscuptävlingar på åtta dagar, så är bara att ladda om och vrida ur det sista. Jag är inne i en utvecklingsfas i mitt skidskytte och har inte alldeles för höga förväntningar. Men när Biathlon Östersund, som jag representerar, hörde av sig och frågade om jag ville köra så var jag självklart positiv, säger Zebastian inför helgen.

”Inspirera andra idrotter”

Såväl Svenska Skidskytteförbundet som Svenska Parasportförbundet ser fram emot helgens SM och Zebastian Modins deltagande:

– Vi ser det som en självklarhet att skidskyttet som sport välkomnar alla att tävla utifrån sina förutsättningar. Zebastians deltagande under SM i helgen ska bli fantastiskt kul att följa och något vi ser som väldigt positivt. Förhoppningsvis kan det inspirera fler idrottare och idrotter till att gå en liknande väg, säger Rikard Grip, generalsekreterare på Svenska skidskytteförbundet.

– Vi har sedan några år tillbaka ett samarbete med parasportförbundet där paraidrottare har möjlighet att söka dispens för att delta i våra tävlingar, dock skall de starta i egna klasser. Zebastian håller sådan nivå så vi inom SSSF:s regelkommitté har beslutat att han ges undantag och vid Singel Mix Stafetten tillåts tävla i ordinarie tävlingsklass och vara en del i ordinarie stafettlag. Zebastian skjuter elektroniskt skytte där svårighetsgraden motsvarar krutskytte på 50 meter, men istället för att se pricken så lyssnar han på ljud för att centrera pricken. Med hjälp av ledsagare åker Zebastian runt tävlingsbanan, säger Ulrika Öberg, ansvarig för nationell tävlingsverksamhet på Svenska skidskytteförbundet. 

– Vi vill ge våra aktiva bästa möjliga förutsättningar att utvecklas inom sin idrott och vi tror att den här typen av samarbete är precis vad som behövs för att vi tillsammans ska ta nästa steg inom svensk parasport. Vi är väldigt glada över att Svenska Skidskytteförbundet och Biathlon Östersund tar det här steget med sån självklarhet. Och att det är Zebastian som återigen skriver in sig i historieböckerna är jag inte ett dugg förvånad över, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Svenska Parasportförbundet. 

Uppskattat samarbete

Spelbolaget ATG är huvudsponsor till såväl Svenska Skidskytteförbundet som Svenska Parasportförbundet och uppskattar det goda samarbetet mellan sina samarbetspartners.

– Vi tycker att det är fantastiskt kul att våra samarbetspartners kan tävla på det här sättet och ser med spänning fram emot SM-tävlingarna och hur det ska gå för Zebastian mot de framgångsrika svenska skidskyttarna. Vi hoppas att Zebastians insats kan inspirera många andra till ett liv i rörelse, säger Johanna Åberg, Head of Marketing på ATG.

Helgens skidskytte-SM startade redan under fredagsförmiddagen då sprint stod på programmet för både damer och herrar. Under lördagen väntar sedan masstarter innan tävlingshelgen avslutas med singelmixedstafett. Samtliga tävlingar går att följa via Aftonbladet TV och mer information samt startlistor finns att hitta på www.smskidskytteostersund.se.

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link