Hoppa till sidans innehåll

14 juni blir det tillåtet att tävla igen

29 MAJ 2020 12:33
Från och med den 14 juni kommer tävlingsidrott utan publik att vara tillåtet. Dessutom får symptomfria personer resa fritt i Sverige från och med 13 juni.
 • Uppdaterad: 03 JUN 2020 11:40

Inte nog med att det blir tillåtet att tävla igen den 14 juni. Dagen innan, den 13 juni, upphävs restriktionerna om att endast resa två timmar vilket innebär att aööa symptomfria personer tillåts att resa fritt över landet. 

Regeringens beslut innebär för idrottens del att matcher och tävling för senioridrott oavsett nivå är tillåtet från den 14 juni. Detta förutsatt att man är symtomfri.

– Idrott betyder väldigt mycket för väldigt många, inte minst i tider av kris och stora förändringar. Därför är det positivt att Folkhälsomyndigheten nu gör bedömningen utifrån rådande smittskyddsläge att idrottstävlingar kan hållas, även om det måste ske under andra förutsättningar än normalt, säger idrottsminister Amanda Lind i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer gäller fortsatt. Det gäller också fortsatt att alla hjälps åt att ta ansvar för att minska risken för smittspridning. Är man sjuk ska man inte resa alls och de som reser behöver tänka på att vara noggranna med hygien, undvika trängsel och hålla avstånd till andra människor.

Läs mer om coronapandemin och idrotten på Riksidrottsförbundets hemsida.


 

Allmänna råd för idrotten från och med 14 juni beslutade av Folkhälsomyndigheten


Idrottsföreningar har även i fortsättningen en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. 

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar. I dagsläget kommer inte publik att tillåtas, eftersom begränsningen med ett maxantal på 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande gäller.

 
Allmänna råd fr.o.m. 14 juni

 1. När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

 2. Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.


Folkhälsomyndighetens generella råd

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minimera nära fysiska kontakter med andra människor.
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
 • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen
 • Undvik trängsel vid entréer, omklädningsrum etc.
 • Information om förbud, föreskrifter och allmänna råd ska tydligt kommuniceras på hemsidor och övriga informationskanaler samt på väl synliga ställen i samband med idrottsaktiviteten.


Respektive arrangör bör även genomföra en riskbedömning i enlighet med Folkhälsomyndighetens verktyg.


Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link