Hoppa till sidans innehåll

10 saker du inte bör göra när du träffar en person med synnedsättning

17 JUN 2020 17:50
Under alla mina år som synskadad har jag mött väldigt många människor i olika sammanhang och situationer. För det allra mesta har jag blivit bemött med respekt, förståelse och precis som vem som helst.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2020 17:50

Sen finns det de där stunderna i livet där man bara undrar hur människor är funtade, där de man möter inte riktigt tänker hela vägen eller helt enkelt är för självupptagna för att bry sig. För det mesta tror jag dock att det handlar om okunskap och brist på erfarenhet så därför har jag satt ihop 10 saker som man bör undvika att göra eller säga till en person med synnedsättning.

1. När du möter en person med synnedsättning så behöver du varken prata långsammare eller högre. De allra flesta personer med synnedsättning har en utmärkt hörselförmåga och förstår lika bra som du själv. Om personen i fråga inte förstår eller hör så kan de själva tala om det för dig.

2. Tala alltid direkt till den det gäller även om personen i fråga inte ser dig. Det är oerhört respektlöst att prata med en eventuell ledsagare, vän eller partner om saker som rör den personen med synnedsättning. Titta också på personen i ögonen även om de inte ser precis som du hade gjort med en seende. En som inte ser märker om du inte tittar på hen.

3. Om du möter en person med synnedsättning så fråga inte varför de inte använder glasögon. Hade glasögon hjälpt så hade hen förmodligen använt det för längesen.

4. Föreslå aldrig att hen kan få bättre syn genom att åka och bli opererad i ett annat land eller att prova andra botemedel. Personen i fråga är expert på sin sjukdom och rimligen borde veta om det går att göra något åt sin sjukdom eller inte. By the way, Att äta morötter ger inte bättre syn. Det är en myt.

5. Säg aldrig att det är synd om den som har en synnedsättning även om du menar väl. För det första så är det inte alls synd om personer med synnedsättning och för det andra så kommer hen aldrig eller sällan ta det som något positivt. Du vet faktiskt ingenting om personen i fråga. Hen kan vara både lyckligare och mer framgångsrik än du själv.

6. Sluta säg åt personer med funktionsnedsättning att de är så duktiga när de gör helt vanliga och vardagliga saker som alla andra. Att en person med synnedsättning lagar mat, klär på sig och tar sig runt i samhället är inte extraordinärt och att då få höra att man är duktig blir närmast nedvärderande.

7. Fråga aldrig en person med synnedsättning om hen vill känna på ditt ansikte. Personer som tar i okända personers ansikten är någon sorts dålig Hollywood-beskrivning om hur blinda är men det är en bild som inte stämmer. Vi vill absolut inte känna på människors ansikten. Kan dock kanske fungera som raggningsreplik på krogen om du verkligen vill ha med dig den där urläckra personen med blindkäppen som står i baren. OBS: testas på egen risk.

8. Om du ser någon person med synnedsättning på stan som verkar behöva lite hjälp så gå fram och fråga om hen behöver hjälp. Däremot får du aldrig bara gå fram och rycka tag i någon, dra eller knuffa utan att du först fått lov till det. Den som inte ser kan tycka att det är väldigt obehagligt att okända människor tar tag i dem och det kan faktiskt vara så att hen inte alls behöver någon hjälp. Fråga alltid först.

9. En ledarhund kan inte läsa. Hur duktiga våra ledarhundar än må vara så kan de faktiskt varken läsa skyltar, bussnummer och nej, de kan inte heller förstå att man vill till McDonalds.

10. Du vet faktiskt inte hur det känns. Säg aldrig till någon som har en grav synnedsättning att du vet hur det känns för när du tar av dig glasögonen eller linserna så ser du väldigt dåligt. Om man ser tillräckligt för att köra bil med eller utan korrigering så kan det aldrig jämföras med en som inte har ledsyn. Det är som att säga att man vet hur det känns att bryta nacken och sitta i rullstol för resten av livet för att man då och då får ryggskott.

Skribent: Fatmir Seremeti
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link