Hoppa till sidans innehåll

2012 - Jeffrey Ige

29 FEB 2020 09:00
Sedan 2004 hade Jeffrey Ige drömt om att få tävla i Paralympics. I London 2012 fick han chansen när Paralympics återigen öppnade för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Efter en intensiv final tar Jeffrey silver på en fullsatt arena.
  • Skapad: 29 FEB 2020 09:00

Idrotten kom in tidigt i Jeffrey Iges liv och han valde kula som sin gren redan som 12-åring. Han är en av de som tävlat i Svenska ungdomsspelen och efter högstadiet valde han idrottsgymnasiet i Bollnäs för att fortsätta utvecklas i sin idrott.

Det var också i Bollnäs han fick sitt internationella genombrott när Global Games avgjordes där sommaren 2004. Global Games blev en ersättningstävling för Paralympics för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Under tävlingen satte Jeffrey Ige nytt svenskt rekord och tog silver med mamma och syster i publiken.

Efter det tog karriären fart ordentligt. Jeffrey dominerade under flera år sin gren och utökade stadigt världsrekordet.

Våren 2012 var han ensam i världen om att ha nått över 15 meter men i april månad sätter Tod Hodgetts från Australien ett nytt världsrekord på 16,09 meter. Jeffrey fortsätter förbättra sig under förberedelserna till London och sätter nytt personbästa under sommaren med 15,59 meter och det blir också det nya Europarekordet.

Till Paralympics i London kommer Jeffrey som regerande världsmästare. På friidrottsarenan i London ska han för första gången möta Tod Hodgetts. En annan vass konkurrent på plats är Ziyad Zolkefi från Malaysia. Zolkefi har hittills aldrig besegrat Jeffrey på tävling men Jeffrey har sett att han har stor potential att utvecklas som kulstötare.

Efter första omgången ligger de tre i topp. Hodgett leder med 15,62 meter. Zolkeffi får på en fullträff och sätter personligt rekord med nästan en och en halv meter när han stöter 15,21 meter. Jeffrey gör en stabil första stöt som landar på 13,84 och placerar honom på tredjeplatsen.

Jeffrey kommer igen och utökar till 15,50 meter och det ger honom silverplatsen som han behåller tävlingen igenom. Han kan dock inte rå på Hodgetts som sätter världsrekord två gånger om i finalen och till slut vinner på 16,29 meter.

Efter insatsen i London belönas Jeffrey Ige med Radiosportens pris Årets Stjärnskott och får ta emot SVT:s Sportspegelnpriset på Idrottsgalan 2013.

Han fortsätter tillhöra den yppersta eliten. Sommaren 2013 tar han EM-guld och på VM samma sommar slutar han tvåa.

På Paralympics i Rio 2016 blir Jeffrey femma. Parallellt med sitt tävlande inom paraidrotten har Jeffrey tävlat med Sverigeeliten i friidrott och deltagit i flera SM.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link