Hoppa till sidans innehåll

2011 – Elitidrottsskolan

22 FEB 2020 09:00
Den breda sponsorsatsningen med Lag Paralympics gjorde det möjligt att starta Elitidrottsskolan 2011. Hittills har tre kullar gått ut och den fjärde började sin treåriga utbildning i inledningen av 2019.
  • Skapad: 22 FEB 2020 09:00

Elitidrottsskolan springer ur tankarna att stötta och förbereda nästa generations paralympier på bästa sätt. Vilken kunskap och vilka redskap behöver de för att kunna göra en hundraprocentig satsning?

I den första kullen fanns redan de som tävlat på Paralympics som Stefan Olsson och Zebastian Modin eller som hunnit etablera sig i världseliten som Maja Reichard och Jeffrey Ige.

– Vi konstaterade att vi hade ganska många unga som redan var paralympier eller långt framme i sina idrotter och som vi såg skulle komma att vara aktiva i många år framåt. Vi ville inte släppa den gruppen, säger Hans Säfström, sportchef och initiativtagare till Elitidrottsskolan.

Den första gruppen hade hunnit med tre träffar under knappt ett år när det var dags för Paralympics i London och redan då visade sig effekterna av Elitidrottsskolan.

– De hade hunnit lära känna varandra över idrottsgränserna. De stöttade varandra och delade sina upplevelser och de besökte varandras tävlingar. De kunde också prata med varandra om olika saker, det är kanske inte alltid självklart att söka upp de mer erfarna i truppen eftersom de är ens idoler och förebilder. Då kände vi att det här är helt rätt.

Elitidrottsskolans första kull satte sig också i respekt i London. Maja Reichard och Stefan Olsson bärgade guld, Jeffrey Ige silver och Emil Andersson brons.

Under sina tre år betar varje kull av ett antal olika områden som:

  • Träningsplanering och träningslära
  • Idrottspsykologi
  • Kost och näringslära
  • Presentationsteknik och varumärkesbyggande
  • Antidopning
  • Värdegrundsarbete

Det är förbundskaptenerna som nominerar elever till elitidrottsskolan och för varje omgång så har den ökat i popularitet. Till den nuvarande hade man 40 sökande till 20 platser.

– De som söker ska inte vara nybörjare utan de ska vara uppe på en nivå där vi och förbundskaptenerna bedömer att de inom fyra-fem år är på Paralympics. Man ska ha varit ute och tävlat internationellt och ha bestämt sig att man är beredd att satsa på sin idrottskarriär. Elitidrottsskolan är något man ska sukta efter att få gå.

Så har det verkligen blivit. Av de som inte kom in till denna omgång har flera ställt sig i kö till nästa omgång.

Parasporten är ensam om denna typ av elitidrottsskola. Andra förbund har i samband med sina träningsläger också teoripass. Men elitidrottsskolan har väckt intresse utanför förbundets gränser. SOK funderar på att använda sig av modellen när man arbetar med ungdom-OS.

– Vi är förstås glada att andra tittar på vad vi gör och tycker att det är en bra idé. Jag tycker att vi har haft en väldigt positiv utveckling med elitidrottsskolan, säger Hans Säfström och lyfter några uppsidorna.

– Teorin, mötet och erfarenhetsutbytet. Förståelsen för varandras idrotter och förståelsen för varandras funktionsnedsättningar.

BILD: Elitidrottsskolan ärgång 2019.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link