Hoppa till sidans innehåll

2009 – Special Olympics

08 FEB 2020 09:00
Special Olympics Sweden blir en del av den svenska parasportfamiljen. Det innebär också att den svenska organisationen blir officiellt ackrediterad och en del i den världsomspännande Special Olympics International.
  • Skapad: 08 FEB 2020 09:00

Men Special Olympic har funnits i Sverige längre än så. I början av 1990-talet gjordes en satsning på att bygga upp verksamhet för Special Olympics i Sverige. Satsningen tar ytterligare fart 2004 när Svenska Handikappidrottsförbundet tillsammans med den dåvarande Special Olympics i Sverige startar ett projekt för att utveckla verksamheten.

De första internationella spel som en svensk trupp åker till efter att den nya organisationen bildats är Special Olympics European Summer Games i Warszawa. Här gör 58 nationer upp om medaljerna och Sveriges trupp bestod av 32 aktiva. För några av dem är det premiär på den internationella scenen.

Sommaren 2012 blir Special Olympics Sweden en del av hundraårsjubileet av Stockholmsolympiaden 1912. På nationaldagen intar en stor skara aktiva från hela Stockholsmregionen Stockholms stadion. Det tävlas framför allt i friidrott och spelen övervakas av Prins Daniel och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Spelen i Stockholm blir upptakten till nationella sommarspel. 2016 och 2018 avgörs Special Olympic Games i Göteborg. Med runt 1 000 deltagare är tävlingen den största i Sverige för personer med intellektuell funktionsnedsättning. De nationella spelen är också uttagningar till Europaspel och världsspel.

World Summer Games och World Winter Games hålls precis som Paralympics och OS vart fjärde år. Och spelen har sin egen fackla ”Fame of Hope” som börjar sin resa i Aten mot den aktuella arrangörsorten.

De senaste World Summer Games hölls i Abu Dhabi i mars i år. Med 7 500 aktiva från 190 länder är det spelen det största inkluderings- och idrottsevenemanget i världen 2019.

Folkhälsa står i fokus för Special Olympics genom bredd- och motionsidrott. I Sverige startade 2017 Special Olympics klassikern som består av momenten simning, löpning, skidor och cykel. Till varje moment är också en kostuppgift kopplad. Premiäråret blev en succé där 500 personer från särskolor, föreningar och gruppboenden tillsammans samlade ihop mer än 24 000 kilometer.

Bäggeby Särfritids kom upp i 3 440 kilometer och var en av de grupper som tog sig längst.

– Vi har haft ett fantastiskt år och den här satsningen på rörelse genom Special Olympics-klassikern har verkligen fått våra barn att bli motiverade till rörelse. Bland annat har vi valt att promenera en kilometer om dagen istället för att ta taxi när vi ska någonstans. Det har både sparat pengar för kommunen och fått oss i rörelse, berättade Elisabeth Wallin, samordnare och fritidspedagog på Bäggeby Särfritids.

School Days är en annan del i breddarbetet med Special Olympics – idrottsdagar för särskolan där deltagarna har möjlighet att prova olika idrotter. Dagen sker oftast som ett samarrangemang mellan idrottsföreningar, särskolor och Svenska Parasportförbundets distrikt.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link