Hoppa till sidans innehåll
Foto: KARL NILSSON

2008 - Anna-Carin Ahlquist

01 FEB 2020 09:00
I Peking gjorde Anna-Carin Ahlquist paralympisk debut och hon klättrade snabbt upp i den absoluta världstoppen. Under sex år i rad var hon rankad som världens bästa damspelare i sin klass.
  • Skapad: 01 FEB 2020 09:00

Det blev inga medaljer i Peking. Kina hade inför spelen på hemmaplan gjort en rejäl satsning i nationalsporten bordtennis. Det gjorde avtryck i medaljtabellen där hemmanationen dominerade stort.

Men Anna-Carin Ahlquist kom snabbt tillbaka. Redan i EM året därpå blev det brons i singel och guld i lagspelet. I VM året därpå tog hon silver i lag tillsammans med Ingela Lundbäck.

I London kom det paralympiska guldet i singel och det kompletterades med ett silver i lag.

Efter London klättrade hon upp som etta på rankingen i sin klass, en plats som hon behöll ända fram till oktober 2018. Under den här perioden var hon också under ett år rankad som världens bästa sittande bordtennisspelare.

Under en kort period var Anna-Carin tvåa på rankingen i sin klass men sedan sommaren 2019 är hon återigen etta.

2019 var ett tufft år för Anna-Carin Ahlquist då hon diagnosticerades med bröstcancer och fick genomgå en operation. Men hon har kommit tillbaka. På hemma-EM i Helsingborg i höstas vann hon singelspelet och tog silver i lag.

Tillbaka i toppen igen och med det blev hon också en av de första att bli förhandsuttagen till Paralympics i Tokyo 2020.

Att hon är en skicklig bordtennisspelare är det ingen tvekan om. Hon har vid ett flertal turneringar utsetts till bästa spelare och vunnit fairplay-priser. Hon har också uppmärksammats i sammanhang utanför idrotten, bland annat då hon vann priset Göteborgs bästa skratt 2017.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link