Hoppa till sidans innehåll

2005 – Lag Paralympics

11 JAN 2020 09:00
2005 börjar införsäljningen av konceptet Lag Paralympics - den första stora breda sponsorsatsningen inom svensk parasport.
  • Skapad: 11 JAN 2020 09:00

Det har funnits sponsorer sedan tidigare – Folksam som stöttat förbundet ända sedan bildandet och ATG som via Olympiatravet stöttat parasporten. Men fram till nu har det mer handlat om donationer än ett sponsorsamarbete med motprestationer från parasporten.

Det går dock trögt inledningsvis. Efter att ha träffat 40-50 företag utan att få napp är man nära att ge upp. Då kommer den klassiska vändningen. Ett av företagen som man kontaktat kommer tillbaka och säger att de var intresserade. Det är Adressändring och de blir första företaget som går in i samarbetet. Efter det växer Lag Paralympics succesivt och när det är dags för den första sponsorträffen i inledningen av 2006 är åtta företag med i satsningen, både långvariga sponsorer som Folksam och helt nya samarbetspartners.

Lag Paralympics blir ett sponsorsamarbete som går hem och som ökar uppmärksamheten på de svenska paralympierna. Inför Paralympics i Peking genomförs en massiv annonskampanj där idrottsprofilerna Jonas Jacobsson, Anders Olsson och Elvira Kivi pryder drygt 1 300 annonstavlor runt om i Sverige. Utomhusannonseringen följs upp av en annonskampanj i Aftonbladet. Det är då den största kampanjen i svensk parasports historia. Budskapet är tydligt: järnvilja och en förmåga att vända motgång till framgång – det är paralympiernas styrka.

Utvecklingen har fortsatt och idag är det paralympiska varumärket väl etablerat och med det har också prislappen kunnat höjas successivt.

– De första slitåren när vi fick tjata för att träffa några företag har gett utdelning. Nästa steg i utvecklingen var när företagen började aktivera sina rättigheter som sponsorer och gjorde det ordentligt. Idag är det mer vanligt att företag kontaktar oss och föreslår samarbete. Vi har etablerat vårt varumärke nu säger Hans Säfström, chef för elitutveckling och utbildning inom förbundet.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link