Hoppa till sidans innehåll
Foto: JONAS EKSTRÖMER

2002 - Ronny Persson

21 DEC 2019 09:00
Ronny Persson är den främste svenske paralympiern vid vinterspelen i Salt Lake City 2002. När spelen är slut kan han summera tre silver och ett brons – medalj i samtliga grenar som han ställer upp i.
  • Skapad: 21 DEC 2019 09:00

Redan i den paralympiska debuten fyra år tidigare slår han till med brons i störtlopp. Om den medaljen var lite av en skräll så är Ronny Persson betydligt mer etablerad inför Salt Lake City och har kunnat skaffa sig bra sponsoravtal för sin satsning.

Han lever upp till förväntningarna med råge och kör hem silver i slalom, storslalom och super-G. I störtlopp blir det brons.

Ronny Persson håller sig kvar i toppen och etablerar sig allt mer som en fartåkare. På VM två år senare kör han hem guld i störtlopp och super-G. Dessutom bir det silver i slalom.

Planen är att avsluta den paralympiska karriären i Turin 2006 och Ronny Persson tillhör medaljfavoriterna. Men en skada och en svår infektion sätter stopp. Det blir inget Paralympics i Turin för Ronny.

Han återkommer dock till Paralympics men i en helt annan idrott. I PyeongChang 2018 är Ronny Persson en del av det svenska curlinglaget. Han är också den svenska truppens fanbärare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Se även SVT:s sändning från Salt Lake:

 

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link