Hoppa till sidans innehåll

1996 - Jonas Jacobsson

09 NOV 2019 09:00
I Atlanta 1996 gör Jonas Jacobsson sitt femte raka Paralympics. Sedan starten i Arnhem 1980 har han tagit guld vid varje Paralympics och det är en svit som ska fortsätta länge. När han avslutar sin aktiva karriär har han 17 paralympiska guld.
  • Skapad: 09 NOV 2019 09:00

Det blir totalt tio Paralympics för Jonas Jacobsson där han tar guld vid samtliga spel utom det avslutande i Rio. En hisnande serie där Paralympics i Aten 2004 sticker ut lite extra. Där tar Jonas guld i samtliga fyra starter och avslutar med att sätta nytt personligt rekord och världsrekord i den sista grenen.

Utan tvekan är Jonas Jacobsson en av Sveriges bästa idrottare. Till sina totalt 30 paralympiska medaljer kan han också lägga ett stort antal VM- och EM-medaljer plus SM-segrar och världscuptitlar.

2008 belönas Jonas Jacobsson med Svenska Dagbladets bragdguld som förste och hittills ende paraidrottare.  Han får det för sina insatser i Paralympics i Peking samma år. Det blir tre guld under spelen men det som ger honom bragdguldet är den bragdartade upphämtningen i grenen som kallas helmatch.

Jonas Jacobsson börjar sin karriär tidigt, redan 1977 ställer han upp i sitt första SM och 1980 gör han paralympisk debut som 15-åring. Men han tävlar inte enbart inom paraidrotten. När SM-tävlingarna öppnas också för paraskyttar är han med och slåss om guld och vinner ett flertal titlar.

Inför London 2012 ger sig Jonas Jacobsson i kast med ytterligare en utmaning. Han bestämmer sig för att försöka dubblera och delta i både OS och Paralympics.  Med stöd från Sveriges Olympiska kommitté satsar han för att försöka ta en plats till OS. Vägen går via ett antal världscuptävlingar. Han är ytterst nära att lyckas men når inte ända fram. Skytteförbundet och SOK ansöker om ett wildcard för Jacobsson men får nej av internationella skytteförbundet. Nu ställs fokus helt in på Paralympics.

I sitt näst sista Paralympics blir det guld på den allra sista tävlingsdagen, det 17:e raka och det sista paralympiska guldet ska det visa sig.

Jonas Jacobsson har inte bara ägnat sig åt skytte. Idrotter som basket, simning och bordtennis. Han har ett SM-guld i rullstolsbasket. Efter elitkarriären har Jonas fortsatt som ledare och tränare inom skyttet och är idag förbundskapten för Danmarks paraskyttar.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link