Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Andersson/EXP/TT

1994 – Guldet i Lillehammer

26 OKT 2019 09:00
I Lillehammer debuterade kälkhockey som paralympisk gren. Sverige som uppfunnit och utvecklat sporten tog passande nog hem det allra första guldet.
  • Skapad: 26 OKT 2019 09:00

Redan i mitten av 1960-talet började man spela på Drevvikens is i södra Stockholm. Det var tre killar – Bengt- Gösta ”Gösen” Johansson, Rolf Johansson och Karl-Gunnar Karlsson som började fundera på hur de skulle kunna vara på isen vintertid. De kände varandra genom Norrbacka där de gick i skolan och genom idrotten.

Rolf Johansson och Bengt-Gösta Johansson med hockeykälke

Rolf Johansson och Beng-Gösta Johansson med en tidig hockeykälke. Foto: Gösta Blomquist/TT

Karl-Gunnar som hade en mekanisk firma byggde kälkar i stål som egentligen var tänkta som långfärdskälkar. Men så släppte någon ned en puck på isen och kälkhockey var född. Som klubbor användes till en början rundstavar vilket gjorde det nästan omöjligt att skjuta höjdpuckar. Spelet flyttade över från sjön till en isrink i Nacka 1968.

Vid Paralympics i Örnsköldsvik 1976 var kälkhockey en uppskattad uppvisningsgren och många trodde att sporten snart skulle ha en plats på det paralympiska programmet. Men det skulle dröja 18 år.

Rolf Johansson på isen

Rolf Johansson på isen. Foto: Jack Mikrut/TT

Sverige var ingen favorit till guldet i Lillehammer. Det var Kanada som pekades ut som segrare och den kanadensiska truppen var segervissa.

– Jag minns att de gick omkring och skröt och sa att de lika gärnakunde skicka guldmedaljerna direkt till Kanada. Jag skulle säga att vi var underdogs men det är klart att man innerst inne hoppades, berättar Bengt-Gösta ”Gösen” Johansson.

Sveriges trupp bestod bara av nio spelare men under turneringens gång visade det sig att man hade ett lagbygge som höll hela vägen till final. Där ställdes svenskarna mot Norge i en fullsatt arena.

Efter ordinarie tid var det mållöst och matchen gick till förlängning och sudden death.

– Sett till matchen som helhet skulle jag säga att Norge var det bättre laget men vi stack upp och gjorde det lite svårt för dem. Vi hade spjutspetsar, några snabba killar som Janne Edbom och Roffe och en bra målvakt. När vi fick chanserna så tog vi dem.

Tre minuter och tretton sekunder in i förlängningen uppenbarades den chans som skulle avgöra finalen. Sverige gick till anfall, sköt ett skott som målvakten räddade och Norge startade en kontring. Roffe Johansson bröt kontringen, tog pucken och passade till Janne Edbom som kunde placera pucken i buren bakom Norges målvakt.

När turneringen var över toppade Sverige dessutom skytteligan genom Jens Kask och hans fyra mål och fem assist.

Medalj med mersmak
Guldmedaljen gav mersmak och landslaget fortsatte att träna efter samma koncept som inför Lillehammer. Den här gången var målet VM på hemmaplan, i Nynäshamn, 1996.

– Vi körde lika hårt som inför Lillehammer och vi gjorde också en massa PR för turneringen i Nynäshamn, bland annat på skolorna.

VM-turneringen blev en succé både publikt och sportsligt. Sverige vann igen.

Lillehammer var starten på en framgångsrik period för svensk kälkhockey. Landslaget tog medalj på varje mästerskap fram till och med Paralympics 2002.

Se även SVT:s reportage från Lillehammer

Guldlaget på bild: 

nedre raden fr v: Janne Edbom och Göran Karlsson. Övre raden fr v: Sven-Erik "Solla" Carlsson, Bengt-Arne Johansson, Jens Kask, Mats Nyman, Leif Wahlstedt, Roffe Johansson, Kenth Jonsson och Bengt-Gösta"Gösen"Johansson. I bakre raden lagets sjukgymnast Karin Björne, ledare Peter Olsson samt materialare Karl-Gunnar Karlsson. Foto: Lars Andersson/TT

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link