Hoppa till sidans innehåll

1993 - Ulla Renvall

19 OKT 2019 09:00
Under flera decennier var Ulla Renvall landslagstränare, ledare och ledsagare inom friidrott och längdskidor. 2006 valdes hon in som en av de första i Paralympic Hall of Fame i samband med Paralympics i Turin.
  • Skapad: 19 OKT 2019 09:00

Ulla Renvall var framför allt tränare, ledare och ledsagare för idrottare med synnedsättning men även för idrottare med fysisk funktionsnedsättning. Hennes adepter tog sammanlagt 17 medaljer i paralympiska sommar- och vinterspel. De första kom i Paralympics i Örnsköldsvik 1976 genom längdåkaren Birgitta Sundh.

En annan framgångsrik paraidrottare som Ulla Renvall coachade under många år är Monika Säker. En deras höjdpunkter var Paralympics i Barcelona där Monica Säker tog medalj i fyra olika event.

Ulla Renvall arbetade också som idrottslärare för unga med funktionsnedsättning. Både i rollen som lärare och som ledare inom parasporten formade hon arbetsmodeller för framtida generationer av paraidrottare.

När IPC inrättade sin Hall of Fame var Ulla Renvall en av de tre första som valdes in. 2007 valdes hon in i svensk parasports Hall of Fame som medlem nummer två.

BILDTEXT:
Paralympics i Geilo 1980. Ulla Renvall var ledsagare för Birgitta Sundh. Foto: Alf Nygren.

Skribent: Anita Gullberg
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link