Hoppa till sidans innehåll

1987 – första steget mot IPC

07 SEP 2019 09:00
Det tog många år att enas kring en gemensam global organisation för parasporten men 1987 togs ett första steg mot bildandet av Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) vid ett möte i Arnhem. Två år senare i september 1989 grundades IPC.
  • Skapad: 07 SEP 2019 09:00

IPC hade flera föregångare. Redan 1964 bildades ISOD (International Sport Organisation for the Disabled). Organisationen hade från start 16 medlemsländer och företrädde de grupper som inte kunde tillhöra International Stoke Mandeville Games, bland annat personer med synnedsättning, CP-skada eller amputerade. ISOD jobbade hårt för att öppna internationella tävlingar för fler grupper.

Många ville se en organisation som företrädde alla parasportare och från svensk sida drevs den frågan starkt. Trots det bildades under åren flera organisationer som företrädde enskilda grupper som IBSA för personer med synnedsättning, CPISRA för personer med CP-skada och så småningom även INAS-FID för personer med utvecklingsstörning.

Man insåg att det behövdes samarbete och samordning mellan de olika organisationerna och därför bildades ICC (International Co-coordinating Committee Sports for the Disabled in the World) 1982.

Så i september 1989 bildades International Paralympic Committee. Ordet Paralympic är en kombination av grekiskans para, som kan översättas till jämsides eller sida vid sida, och ordet olympic. Namnet syftar på att Paralympics är parallella spel till Olympiska spelen och att det två rörelserna arbetar jämsides.

Mer om den paralympiska historien finns hos IPC

Bild: IPC

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link