Hoppa till sidans innehåll

1981 – Klassificeringsarbetet tar fart

27 JUL 2019 09:00
Från 1980 krävs licens för alla som vill tävla på SM. Under 1980-talet drivs också utvecklingen av klassificering på.
  • Uppdaterad: 27 JUL 2019 09:00

Förbundet tillsätter en medicinsk kommitté som leds av läkaren Björn Hedman. Klassificering blir en av uppgifterna för kommittén och Sverige är tidigt ute för att ta fram ett nationellt klassificeringssystem som byggde på de medicinska kort som fortfarande används.

Svenskarna var även drivande för att utveckla den internationella klassificeringen eftersom klassningen är grunden för att skapa så jämlika förhållanden som möjligt för idrottare med funktionsnedsättning. Hans Lindström som var med och grundade den första internationella idrottskommittén, International Swimming Trainers Association for the Paralysed, var också drivande när det gällde klassificeringsarbetet inom simningen.

Det finns skräckhistorier om hur de tidiga indelningarna av idrottarna gick till. I tävlingar där bara de med förlamningsskada fick ställa upp användes nålar som stacks i den aktive för att slå fast hur högt upp förlamningsskadan satt. Eftersom man gärna ville bli klassad med så hög skada som möjligt blev det en utmaning att bita ihop och inte visa när man kände smärtan från nålen. Ett inte allt för tillförlitligt system med andra ord.

Till en början byggde klassificeringen på medicinska diagnoser vilket fick till följd att det blev ett stort antal klasser. Under 1980-talet när röster inom den paralympiska rörelsen började höjas för att minska antalet klasser gick man i många idrotter över till att även göra en funktionell klassning som utgår från specifika förutsättningar för den enskilda idrotten.

Klassningen av idrottare med synnedsättning  är fortfarande inte idrottsspecifik, utan bygger på graden av synnedsättning.

För idrottare med intellektuell funktionsnedsättning finns ingen klassindelning.

Björn Hedman var mellan 2001 och 2005 IPC:s medical officer och drev på utvecklingen mot en klassificeringskod. Arbetet att utveckla koden inleddes 2003 och 2007 antogs den av IPC och dess medlemmar. Koden slår fast att målet för den paralympiska klassificeringen ska utveckla och genomföra tillförlitliga och konsekventa klassificeringssystem som är idrottsfokuserade. Systemen ska vara evidensbaserade och idrottsspecifika.

IPC har fortsatt att fokusera på att klassificeringsarbetet ska hålla hög kvalitet och göra idrotten så rättvis som möjligt. 2015 antogs en reviderad version av klassificeringskoden där man lyfter idrottarnas möjlighet att utvecklas utan att bestraffas av systemet. Den idrottare som genom effektiv träning förbättrar sina prestationer ska inte riskera flyttas till en annan klass på grund av det.

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link