Hoppa till sidans innehåll

1976 -Sverige arrangerar första Vinterparalympics

22 JUN 2019 09:00
De första paralympiska vinterspelen äger rum i Örnsköldsvik mellan 21-28 februari. Arrangörerna hade bara haft ett år på sig att förbereda spelen. Tävlingarna blir en succé och kung Carl XVI Gustaf är spelens beskyddare.
  • Skapad: 22 JUN 2019 09:00

Spelen är öppna för personer med rörelsenedsättning eller synskada. Inför tävlingarna fanns förhoppningar om att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få delta men de får nöja sig med ett uppvisningslopp i längd.

Alpin åkare

198 aktiva från 16 länder deltar och grenarna på programmet är längd och alpint. Den svenska truppen tar 20 medaljer fördelat på sex guld, sju silver och sju brons. I två lopp; fem och tio km damer, klass A är prispallen helsvensk. I båda loppen vinner Birgitta Sund före Gunhild Sundström och Marianne Edfeldt. De svenska damerna tar också guld i stafetten medan herrarna slutar på silverplats i stafetten. Sverige som inte har några alpina åkare i sin trupp slutar femma i medaljligan.

Tofferi Kibuka

Tofferi Kibuka från Uganda.

En av de mer långväga deltagarna är Tofferi Kibuka från Uganda. Han har varit i Norge för att lära sig åka skidor och han gör det snabbt rapporterar hans ledsagare Björn Rinzén.

– Jag hade all möda i världen att hänga med honom, säger Björn till tidningen Handikappidrott där han också avslöjar att de kommunicera på norska helt utan problem.

Två nya idrotter på is visas upp – ispigging och kälkhockey. Ispiggingen kommer från Norge medan kälkhockeyn är en svensk uppfinning. Båda sporterna lockar stor publik, hela 300 kom för att se hockeyn. Det finns efter spelen stora förhoppningar om att de båda idrotterna snart ska komma in på det paralympiska programmet.

Mediabevakningen är stor både från inhemsk och internationell media. Svt finns på plats och sänder ett sammandrag från tävlingarna. Hela programmet kan ses här:

https://www.oppetarkiv.se/video/1850677

Bilder hämtade från Svt:s reportage

 

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link