Hoppa till sidans innehåll

1972 - Kerstin Wiksén

25 MAJ 2019 09:00
Vid Paralympics i Heidelberg 1972 tar Kerstin Wiksén silver i friidrott på 60 meter. Hon ställer även upp i simning och tar där brons på 100 meter ryggsim och 100 meter bröstsim.
  • Skapad: 25 MAJ 2019 09:00

Kerstin Wiksén är en sann mångsysslare i idrott och en av våra mest meriterade. Sedan debuten 1964 och fram till idag har hon över 300 medaljer fördelade på fem idrotter.

Hon började med simning och debuterade vid RM 1964. Totalt vann Kerstin 30 SM och slog flera världsrekord. Två år efter Heidelberg blir hon den svenska truppens bästa poängplockare när hon tar hela sju medaljer vid Stoke Mandeville Games.

I Toronto 1976 blir det brons i simningens medley. Efter Paralympics i Toronto avslutar Kertin Wiksén simkarriären och satsar på friidrott där hon vinner många SM, kör flera maraton och vinner femkampen i Paralympics 1980.

Parallellt med simning och friidrott spelade Kerstin rullstolsbasket för sin klubb Tranan och var enda kvinna bland spelarna. När förbundet satsade på dambasket blev Kerstin en av spelarna och hon var med i landslaget så länge laget fanns.

Idrott nummer fyra blev bågskytte där hon deltog två EM. I Boccia representerar Kerstin Nacka HI sedan 2008 och har även här SM-guld.

Kerstin Wiksén har också engagerat sig för att sprida idrotten till flera och öka kunskapen om parasport. Hon var med och startade Haninge Handikappidrottsförening och var under 10 år deras förste ledare.

Hon har medverkat i förbundets arbete med att lära ut idrott till funktionsnedsatta i Afrika.

I slutet av 1980-talet startade Kerstin projektet ”Handikappidrott i skolan” som hade sin bas i Björksätraskolan i Bredäng. Hit fick skolklasser komma för att stifta närmare bekantskap med olika grenar inom parasporten som goalball, rullstolsbasket, curling och boccia. Projektet gjorde också besök i andra skolor i länet. Handikappidrott i skolan blev snabbt populärt bland skolorna och för klasserna kostade det inget att delta. Första året gick regeringens barn- och ungdomsdelegation in och finansierade projektet.

Vid förbundsmötet 2019 valdes Kerstin Wiksén in i Parasportsen Hall of Fame som medlem nr 23.

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link