Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jack Mikrut/TT

1971 - Solnaspelen

18 MAJ 2019 09:00
Organiserad idrott och tävlingar hade funnits i många år när Svenska Handikappidrottsförbundet bildades. Solnaspelen var en av de tidiga och årligen återkommande tävlingar som startade redan 1959.
  • Uppdaterad: 18 MAJ 2019 09:00

De allra första Solnaspelen ägde rum den 26 april 1959 och lockade 43 deltagare. Man tävlade i bordtennis, bågskytte och simning. Uppvisningsmatcher hölls i sittande volleyboll och rullstolsbasket.

Bakom Solnaspelen stod Norrbacka HIF och Solna stad stöttade med pengar och personal. Många idrottsledare i Solna ställde upp som funktionärer. Norrbacka HIF och Solnaspelen bidrog också till att många lokaler och anläggningar i Solna gjordes tillgängliga för alla.

Längre fram flyttades Solnaspelen till hösten och i samband med tävlingarna arrangerade Solna stad tillsammans med Norrbacka HIF Abrahamsdagen där barn och unga med funktionsnedättning får prova på parasport. Solnaspelen växte med åren och var ett av de största papasportarrangemangen i landet. Som mest hade spelen 1 150 deltagare.

2005 bytte spelen namn till Stockholm Games och drevs i samarbete mellan Solna och Stockholms stad och med Stockholms idrottsförbund som arrangör av tävlingarna.

Parasport Stockholm är arrangörer sedan 2008 och spelen heter numera Stockholm Paragames.

Norrbacka HIF bildades på Norrbackainstitutet på initiativ av skolans gymnastiklärare Bengt Hollén. Under 1970-talet blev Norrbacka HIF en fristående förening med Solna som hemvist. Föreningen har varit framgångsrik inom en rad idrotter inte minst rullstolsbasket där man skördat många SM-tecken och som kronan på verket vann man Europacupen för klubblag 1981. Några kända profiler som tävlat för klubben är Bengt ”Fimpen” Lindberg, Lars ”Lövis” Löfström och Ernst Bolldén.

Foto: Jack Mikrut/TT

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link