Hoppa till sidans innehåll

1970 - de som banade väg

11 MAJ 2019 09:00
Några namn har betytt mycket för den tidiga utvecklingen av svensk Parasport. De som drev på för de första utredningarna, för bildandet av ett idrottsförbund och de som engagerade sig i arbetet både nationellt och internationellt.
  • Skapad: 11 MAJ 2019 09:00

Två tunga namn som såg till att det blev kommittéer som jobbade med frågan om idrott för personer med funktionsnedsättning var Folksams vd Seved Apelqvist och Per Strömbäck, läkare, ledamot i RF:s överstyrelse samt ordförande i Brottningsförbundet. Den första kommittén börjar arbeta i slutet av 1954 med Folksam, Korpen och Riksidrottsförbundet som uppdragsgivare. 1956 begär och får kommittén förlängt. Sommaren 1957 anställs Alf Nygren som konsulent för utredningen och han rivstartar sitt arbete. Redan under hösten 1957 hinner han besöka 41 orter där han håller informationsmöten och kurser. När det blir klart att DHR blir ansvariga för idrott för personer med funktionsnedsättning blir det Alf Nygren som tar sig an uppgiften.

Vägen till ett självständigt idrottsförbund inom RF går via en ny utredning som leds av Bengt Nirje, som då representerade FUB. Han får god draghjälp av Alf Nygren som sedan blir SHIF:s första generalsekreterare, en tjänst som han har till och med 1979. Under alla år som Alf Nygren arbetar med idrott för personer med funktionsnedsättning är han en flitig fotograf och filmare. En del av alla bilder samlar han i boken ”Tusen bilder” som ges ut 1986. Boken ger en bred bild över idrottens utveckling under åren.

Bengt Nirje är med och leder utredningen och sedan interimsstyrelsen för förbundets bildande. Han är starkt engagerad för att öppna upp idrott för personer med funktionsnedsättning för flera grupper, inte minst för personer med intellektuell funktionsnedsättning, och han kommer at arbeta för det internationellt under många år. 1971 valdes han in som vice ordförande i ISOD, en föregångare till IPC. Han hade ett finger med i spelet när Örnsköldsvik blev värdar för det första Vinterparalympics 1976. Samma år hölls sommarspelen i Toronto där Nirje då arbetade. Toronto var första spelen där fler grupper än förlamningsskadade fick delta och även detta var Bengts förtjänst när han lyckades ena de olika internationella idrottsorganisationerna i den frågan. En stor del av sitt liv engagerade sig Bengt Nirje för att personer med intellektuell funktionsnedsättning skulle få rätt till självbestämmande och möjlighet att integreras i samhället till exempel genom idrotten. 1967 kom hans Normaliseringsprincipen som har beskrivits som en deklaration om funktionshindrades mänskliga rättigheter. Den har blivit globalt omtalad och erkänd.

Hasse Lindström brinner också för att utveckla paraidrotten. Han är generalsekreterare för förbundet 1979-1989 men det är framför allt i det internationella arbetet han satt sina avtryck. Han blir Technical Officer i ISOD 1977 och i den rollen är han med och tar fram regelböcker för att få en rättvis idrott. Flera år innan dess hade Hasse bevittnat tävlingar för synskadade i Stoke Mandeville där höjdhoppet arrangerades med en bruten ribba som böjde sig på mitten och där kökspersonalen var funktionärer. Där och då svor han en ed att han skulle arbeta för att göra idrott för personer med funktionsnedsättning lika värdig som annan idrott. Det ska vara utbildade funktionärer som kan idrotten och reglerna och det ska vara goda förutsättningar för de aktiva.

1982 bildades ICC (International Coordinating Committee Sports for the Disabled in the World) och Hasse Lindström blev dess första generalsekreterare. ICC skulle samordna de fyra internationella förbund som berördes av de paralympiska spelen. Det blev också ICC som fick ta hand om namnfrågan för spelen. Hittills hade de kallats olympiska spel vilket Internationella Olympiska Kommittén protesterade mot.

Det fanns på förslag att kalla spelen för Paralympics. Para från grekiskans sida vid sida syftar på att Paralympics är parallella spel till OS och att de båda rörelserna existerar sida vid sida. Men förslaget stötte på motstånd. Hasse Lindström insåg att det behövdes några tunga namn som ställde sig positiva till namnförslaget. Han hade redan dansken Jens Broman på sin sida och lyckades även få med sig Jane Scruton som tagit över ledningen av Stoke Mandeville Games efter Sir Ludwig Guttman. Det räckte för att vända opinionen och spelen fick heta Paralympics.

Paralympics behövde dock en sammanhållande organisation och återigen drev Sverige frågan. Hasse Lindström var med och utformade förslag och program till ett seminarium i Arnhem 1987 där man tog de första stegen mot att bilda Internationella Paralympiska Kommittén (IPC). Den 22 september 1989 grundades sedan IPC.

Skribent: Anita Gullberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link