Hoppa till sidans innehåll

1969 – 50 år med Parasport Sverige

03 MAJ 2019 21:32
Svenska Parasportförbundet fyller 50 år och det kommer att firas och uppmärksammas under hela året med start nu i helgen. Här kommer vi att göra nedslag i parsportens historia och berätta om idrottshändelser och personer. Följ med på resan.
  • Skapad: 03 MAJ 2019 21:32

Den 17-18 maj 1969 bildas Svenska Handikappidrottsförbundet formellt. Platsen är Åsö gymnasium på Södermalm i Stockholm. Då hade paraidrott redan funnits i många år. Det startade på institutioner och i olika föreningar. I Tyskland och Storbritannien hade man framgångsrikt arbetat med idrott i rehabiliteringen av krigsskadade. Inspirerade av det arbetet tillsätter Folksam, Korpen och Svenska riksidrottsförbundet en utredningskommitté vars uppgift blir att undersöka i vilken mån idrott kan ha positiv effekt för personer med funktionsnedsättning. De ska också föreslå lämpliga idrotter och lämna förslag om hur verksamheten ska bedrivas. 

Det blir ett unikt utredningsarbete i och med att kommittén får bidra till praktisk idrottsverksamhet. Man håller flera kurser för att utbilda ledare och instruktörer för att få igång lokala verksamheter. 

Resultatet blir att DHR tar hand om idrotten för personer med funktionsnedsättning. 

Men alla är inte nöjda med den lösningen och 1968 bildas en ny kommitté på initiativ av Handikapporganisationernas centralkommitté och resultatet av dess arbete blir Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF). I november 1969 väljs SHIF in i Svenska riksidrottsförbundet som medlemsförbund nummer 50.

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link