Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Paralympic Winter World Cup större än någonsin

14 FEB 2011 10:34
Paralympic Winter World Cup har smugit igång med EM i kälkhockey där det var nedsläpp i lördags. Men på tisdagkväll sker den officiella invigningen och den förrättas av Kronprinsessan Victoria. Tävlingarna i Sollefteå blir de största hittills.
  • Skapad: 14 FEB 2011 10:34

Spelen i Sollefteå pågår till på söndag och rymmer förutom EM i kälkhockey också världscuptävlingar i längd och skidskytte samt alpina tävlingar. Under veckan är det även en stor vinterfest och där dyker namn som Lena-Maria Klingvall och Daniel Bodin upp. Daniel kör snöskoter och tog nyligen guld i X-games, extremsporternas motsvarighet till OS.

– Allting är större den här gången. Vi har fler aktiva, fler boende här i Sollefteå, ett större intresse från media och en stor Vinterfest, säger tävlingsgeneralen Elisabeth Byström.

Det är ungefär 300 aktiva som kommer att delta i PWWC. För Kälkhockeyns del är det de största Europamästerskapen hittills med tio lag. Ryssland deltar för första gången.

Till favoriterna hör definitivt Norge och under veckan väntas närmare 50 norska supportrar anlända till Sollefteå för att stötta sitt lag i turneringen.

Många toppnamn dyker också upp till världscupen i längd. Brian McKeever, medaljkungen i Vancouver, har visserligen lämnat återbud. Men ryske Nikolay Polukhin väntas komma. Han var tvåa på sprinten i Vancouver, före Zebastian Modin och tvåa i årets första världscupsprint i Finland, den gången efter Zebastian.

Det kan alltså bli en högintressant sprinttävling i Sollefteå på lördag.

– Sprinten kommer att gå i Stadsparken. Vi är först i världen med att köra en stadssprint för handikappidrottare, berättar Elisabeth Byström.

Kronprinsessan Victoria inviger spelen på tisdagkväll men hon har vikt hela dagen för Sollefteå. Kronprinsessan inleder med att följa skidskyttetävlingarna och hinner sedan se Sverige-Ryssland mötas i kälkhockey-EM. Hon kommer också att signera Kungastenen i Österåsen. 

– Det känns stort att hon valt att vara här hela dagen och ända in på kvällen, säger Elisabeth Byström.

 

Mer om tävlingarna på hemsidan för Paralympic Winter World Cup

Skribent: Anita Gullberg

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link