Hoppa till sidans innehåll

Zebastian Modin tog hem världscupen

2017-03-20 14:48
Zebastian Modin vann IPC:s världscup – trots en tveksam diskvalificering i säsongens sista lopp.
  • Uppdaterad: 2018-01-15 10:37

I lördags säkrade Zebastian Modin och guiden Johannes Andersson totalsegern i årets världscup (synskadeklassen). Under säsongens sista tävlingshelg, i japanska Sapporo, vann svensken lördagens medeldistans med tiden 22:53.7 – 14 sekunder före amerikanen Jacob Adicoff. Förstaplaceringen gav maximala 100 världscuppoäng, vilket innebar att Zebastian kom upp i ointagliga 887 poäng för säsongen.

Därför spelade det ingen roll att han blev diskad under söndagens 5 kilometer klassiskt. Banan hade två brantare backar, och i en av dessa reagerade tävlingsjuryn på guiden Johannes Anderssons åkning.

– För att hålla mig bakom sig fick Johannes köra skate där, och det gillade inte juryn. Även fast det inte fanns klassiska spår, och även fast det inte var några andra tävlande i närheten tyckte de att det var rimligt med en diskning, skriver Zebastian Modin på sin blogg.

Själv tycker han att beslutet var minst sagt orättvist.

– Guider till B2 och B3 får gena på banan och låta sina åkare åka själva, och ligga i rygg på åkaren om de börjar bli trötta. Det här händer nästan varje tävling, även fast många av guiderna regelbundet tävlar, eller har tävlat i vanlig världscup. Men för mig som är B1 går det alltså inte att guiden skatar, även om han inte förstör spår eller för någon annan tävlande. Är enligt mig så sjukt, eftersom min guide inte kan gena eller låta mig åka före, i alla fall inte om jag inte ska sätta mitt liv och andras på spel.

– Så idag vann den snabbaste guiden, den snabbaste åkaren åkte dock 23 sekunder snabbare, konstaterar Zebastian, som dock kan njuta av totalsegern i världscupen.

Helene Ripa hade en bättre söndag – hon slutade tvåa i damernas stående klass, vilket var hennes första pallplacering för säsongen. Med tiden 8:18.2 var hon tre tiondelar före trean Iluliia Batenkova, Ukraina. Vann gjorde hennes landsmaninna Oleksandra Kononova (7:52.4), som också tog hem den totala världscupen.

Resultatet innebär att Helene Ripa slutar på 13:e plats i årets totala världscup.

Samtliga resultat och hela världscuprankingen finns på World Para Nordic Skiings hemsida.

Skribent: Tomas Tirén
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link