Hoppa till sidans innehåll

Personporträtt: "Jag älskar att slåss för det jag tror på"

19 JUN 2019 08:53
Åsa Llinares Norlin blickar ut över Årstaviken. Den kyliga vårvinden sveper in över Stockholm och det kommande regnovädret närmar sig. Åsa vänder ansiktet rakt mot vinden, andas in och ler. Hon älskar när det blåser.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2019 08:53

Personporträtt

Det har knappt gått en månad sedan förbundsmötet sa sitt och röstade enhetligt in Åsa Llinares Norlin som ny förbundsordförande för Svenska Parasportförbundet. Efter nästan fem år i förbundsstyrelsen fanns det inga tvivel på vem det var som skulle ta över rodret efter Margareta Israelsson.

– När man blickar tillbaka på livet så finns det konstigt nog en röd tråd som har lett mig hit. Jag har jobbat på föreningsnivå, distriktsnivå och nationellt specialidrottsförbund. Jag har haft internationella och har internationella uppdrag så jag känner att jag står på en väldigt bred bas vad det gäller kunskap om den här rörelsen och idrott i stort.

Tanken om att ta över rollen som ordförande för Svenska Parasportförbundet började rota sig först för ett par år sedan.

– Margareta som har suttit före mig var en fantastisk ordförande vilket gjorde att jag varken hade lust eller ambition att ta över då. Men naturligtvis tänkte jag att hon en dag kommer att kliva åt sidan och att det skulle vara spännande att ta den rollen då, berättar Åsa Llinares Norlin.

Att hon skulle bli ordförande i just ett idrottsförbund är ingen slump. Hon har idrotten i sitt DNA och har under hela sin livstid varit aktiv inom en mängd olika idrotter. Det var dock seglingen som skulle bli den idrott som upptog större delen av hennes liv.

– Jag började som liten och har alltid seglat tillsammans med mina kompisar där de flesta inte har någon typ av funktionsnedsättning. Parasegling var inkluderat i Seglarförbundet vilket gjorde att jag kom i kontakt med paraidrotten väldigt sent, berättar hon.


Förbundsstyrelsen 2019-2021. Johan Strid (Generalsekreterare), Jan Björfeldt, Sussan Eriksson, Ellis Kivi, Åsa Llinares Norlin, Patrik Modin, Harriet Tiderman Säfwenberg, Mathias Kemi och Thomas Wilhelm. Saknas på bilden, Karin Olsson Sandberg. 

Det var först 2003 när hon började jobba inom Södermanlands Parasportdistrikt som hon för första gången på allvar fick uppleva paraidrotten från insidan.

– Bland det första jag sa var att jag tyckte vi skulle lägga ner hela förbundet, säger Åsa och skrattar till.

– Jag tyckte att allting gick så sakta och segt. Det är ju ganska komiskt att vi faktiskt är på väg åt det hållet nu. Inte att lägga ner men att omforma förbundet för att hitta andra former av hur vi ska bedriva idrott i framtiden för våra målgrupper.

Att Parasportförbundet nu är inne i en inkluderingsresa likt den Åsa Llinares Norlin har upplevt under hela sitt liv via seglingen och Seglarförbundet kan betraktas som en tillfällighet, eller inte.

– När man blir äldre kan man titta tillbaka och se den där röda tråden som knyter ihop allting, det är nästan läskigt hur välkomponerat det är. Jag vet många gånger som jag varit frustrerad kring min egen resa och min egen utveckling. Samtidigt hade jag många personliga tragedier och undrade om jag någonsin skulle komma ut med mitt sinne i behåll. Nu när jag blickar tillbaka ser jag hur allt har gjort mig starkare och framförallt att jag blivit mer modig. För det är ju inte svårt att vara modig om man inte är rädd.

Nu blickar hon fram mot nya utmaningar och lärdomar i sin roll som ordförande för ett idrottsförbund som ständigt utvecklas. En utveckling hon hoppas kommer genomsyra hela verksamheten.

–  För mig är det viktigt att alla känner att vi gör det här ihop och att var och en får möjlighet att växa som person under den här tiden. När man sen väljer att kliva av ska man kunna titta tillbaka och känna sig stolt och nöjd över vad man åstadkommit.  

Hon vet att det är en tuff resa som väntar med många svåra beslut att fatta.

– Jag mår som bäst när jag får stå på barrikaderna när det blåser och slåss för det jag tror på. Och jag tror på oss av hela mitt hjärta.

Blåsten tilltar och de första regndropparna träffar marken. Jag tittar på Åsa och undrar om vi ska gå in i värmen men möts av en oförstående blick.

– In i värmen? Det är ju här det händer.


Vem är Åsa Llinares Norlin? 
Älskar: “När det brinner under fötterna och livet hänger på en skör tråd”
Avskyr: “Orättvisor”
Ålder: 59 år
Bor: Södermalm
Familj: Sonen Isak 21 år
Intressen: Odling, naturliv och djur

Fem snabba
Prata eller Lyssna
Kaffe eller Te
Sommar eller Vinter
Glass eller Godis
Kväll eller Morgon  

 

 

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link