Hoppa till sidans innehåll

Parasportförbundet föreläste om förebyggande av ohälsa under Träffpunkt Idrott

05 MAR 2018 19:09
Åsa Llinares Norlin behandlade ämnet om att förebygga ohälsa bland personer med funktionsnedsättning på mässan “Träffpunkt Idrott” i Göteborg. “Det behöver finnas ett behov av förändring, för att få till en förändring”, säger Åsa.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2018 09:59

På Svenska Mässan i Göteborg pågår fram till onsdag kväll mässan “Träffpunkt Idrott”, där parasportförbundets andra vice ordförande Åsa Llinares Norlin med flera föreläste om vikten av samhällsvinsterna med att förebygga ohälsa bland personer med funktionsnedsättning.

– Frågar man målgruppen, funktionsnedsatta, så upplever närmare 50% av männen dålig allmänhälsa. Jag tror inte att det bara är fysisk ohälsa, utan även stress som kan spela in. Det tar mycket energi och kraft att vara stressad och det fungerar inte i längden. När det även kommer in jobb och familj i bilden, så ökar stressfaktorn ytterligare. Vilket nog kan få många att må dåligt, sa Åsa.

För de över 100 personerna som satt i publiken lyfte Åsa även upp vikten av att skapa behov för en förändring i det vardagliga livet.

– Om det är så att en kommun eller ett landsting ska gör en förändring behöver ett behov uppstå. Så skapa ett behov där det krävs en förändring.  

Bland poängterade Åsa  att aktiviteter i vardagen är en av aspekterna som kan motverka ohälsa. Bland annat att genom att vara ute och röra på sig i form av promenader eller utflykter. För att möjliggöra en aktiv vardag är en av de viktigaste aspekterna tillgänglighet, att möjligheten för ett aktivt liv finns.

– Det finns många bitar att jobba med. Många av problemen är att anläggningarna inte är anpassade för alla. Det är många som idag inte har möjlighet att ta sig till vissa anläggningarna ens, sa Åsa.

Parasport Sverige verkar för att alla ska ha möjlighet att idrotta. Målet är att 20% fler ska idrotta innan år 2020. Och finns förutsättningarna för att kunna praktisera en idrott, kommer fler att vilja idrotta.

– Bara att komma i ett sammanhang där man får träffa andra som idrottar, kan göra mycket. Där kan man träffa andra som gör saker som man själv tror är omöjligt, vilket gör att man tänker “jag kan också”, sa Åsa.

Under föreläsning var även Anna Reilly - Ridskolerådgivare Svenska Ridsportförbundet, Peter Mattsson - Idrottschef Riksidrottsförbundet och Helena Brobeck - Handigolf Svenska Golfförbundet på scenen och föreläste om samma ämne.

Skribent: Victor Grusell
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link