Hoppa till sidans innehåll

Parasporten positiv till Stockholmsansökan

2017-04-11 09:00
"Vi vill få fler i rörelse och den möjligheten är stor med en manifestation som Paralympics. Det inspirerar och ger förebilder".
  • Uppdaterad: 2018-01-15 10:37

Sveriges paralympiska kommitté, SPK, och Svenska parasportförbundet är mycket positiva till att Stockholm ansöker om Paralympics och vinter-OS 2026.
Det skriver organisationerna i ett gemensamt remissvar till Stockholms stads utredning.
I remissvaret lyfts Paralympics betydelse för folkhälsan. Enligt SPK och Parasportförbundet skulle arrangemanget ge "en möjlighet att nå ut till och påverka samhällets mest utsatta och stillasittande målgrupper så att de hittar vägen in till ett aktivt liv och därmed bidrar till en bättre folkhälsa".
– Vi vill få fler i rörelse och den möjligheten är stor med en manifestation som Paralympics. Det inspirerar och ger förebilder. Ohälsan är nästan tio gånger större hos funktionsnedsatta än hos andra. Personer som är fysiskt aktiva mår bättre. De blir starkare och klarar sig själva i större utsträckning, säger Åsa Llinares Norlin, styrelseledamot i Svenska Parasportförbundet.
Tillgänglighet är ett annat ledord i remissvaret, och då inte begränsat till idrotten och dess arenor. SPK och Parasportförbundet ger två exempel: Barcelona 1992 och Vancouver 2010. Vid båda tillfällena satsade regionerna på att öka tillgängligheten på många områden, som till exempel kollektivtrafik, bostadsområden och näringslivsmiljöer.
– Många gånger glömmer vi bort att personer med funktionsnedsättningar bor och verkar i samma samhälle som alla andra. I Barcelona var det ett uttalat mål att göra staden mer tillgänglig och det lever kvar, säger Llinares Norlin.
SPK och Parasportförbundet menar att ett arbete med fokus på tillgänglighet i hela samhället skulle gynna Stockholm som turistmål.

Under måndagen skickades den fysiska ansökningen in till Stockholm Stad av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Text: TT

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link