Hoppa till sidans innehåll

Parafotboll allt närmre fotbollsfamiljen

2017-11-09 10:36
Parafotbollen kommer allt närmare inkludering i Svenska Fotbollsförbundet. ”Att vi kan samla all fotboll under samma paraply är något vi alla tjänar på”.
  • Uppdaterad: 2018-01-15 10:37

Enligt Parasport Sveriges "strategi 2020" ska alla idrotter överföras till respektive specialidrottsförbund som ansvarar för den specifika idrotten. Sedan 2015 arbetar vi tillsammans med Svenska Fotbollförbundet för en inkludering av parafotboll i SvFF.

 – Vi måste se till att det här blir bättre för parafotbollen, därför är det viktigt att det blir så rätt som möjligt från början. Vi vill ha miljöer där parafotbollspelarna kan träna och ha kul säger Per Widén, chef för utbildningsavdelningen på Svenska Fotbollsförbundet. 

Vi har engagemanget och eldsjälarna för parafotbollen här på förbundet, men vi känner att det måste få en större prioritering, vi hinner inte. Därför stärker vi upp organisationen med en person som har parafotboll som sitt ansvar. Den personen kommer arbeta mer aktivt med arbetsuppgifter som rör parafotboll.

Just nu finns det cirka 5000 aktiva parafotbollsspelare med någon typ av rörelsenedsättning, synnedsättning, utvecklingsstörning eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i Sverige. Spelare som nu ska ”hitta hem” till Svenska Fotbollsförbundet. 

– Det ska bli spännande att följa utvecklingen nu. Det är många ledare och föreningar inblandade, vi har runt 100 föreningar, men jag ser att det växer... det är många som hör av sig, säger Karl-Erik Malmgren ordförande i fotbollskommittén för Svensk Parasport. 

Hur är responsen från klubbarna och distrikten? 
– Jag har inte hört något negativt om att parafotbollen ska in i Svenska Fotbollförbundet, det är något som de flesta vill. Att vi kan samla all fotboll under samma paraply är något vi alla tjänar på tror jag.

Vad är den största utmaningen för att få in parafotbollen i förbundsfamnen?
– Jag tror det gäller att få alla föreningar att tillsammans dra åt samma håll. Det är ingen lätt uppgift, varje distrikt och klubb kan lätt prata i eget intresse och glömmer den stora bilden och det bästa för svensk fotboll. Sverige är ett avlångt land, förutsättningarna skiljer sig mycket mellan regionerna, egentligen ingenting nytt – men lösningarna behöver vara nytänkande.

För att få ihop parafotbollen kan vi inte tänka 24 distrikt som det finns inom Svenska Fotbollförbundet. Vi har börjat skissa på olika regioner i stället för landskap för att få en större bredd. Förutsättningarna skiljer sig ganska mycket för våra medlemmar.

Parasport Sverige har tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet bildat en arbetsgrupp för att ta fram en skräddarsydd tränarutbildning för parafotbollen. Utbildningen ska garantera att tränarna på bästa sätt kan leda och lära personer med funktionsnedsättning i fotboll. Svenska Fotbollförbundets vill leva upp till sitt motto "fotboll för alla och överallt".

Nästa steg i processen är den 3 mars 2018 kommer en konferens arrangeras med cirka hundra deltagare från parafotbollens föreningar och distrikt tillsammans med svensk fotbolls distriktsförbund. 

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link