Hoppa till sidans innehåll

Ny symbol skapar debatt: "Hur bra som helst"

15 MAJ 2019 14:10
Från passiv till aktiv. "Det går inte att underskatta symbolvärdet i att en person med rörelsenedsättning är en person påväg istället för passiv".
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2019 14:10

År 1968 skapades dagens "tillgänglighetssymbol" av en dansk kvinna vid namn Susanne Koefoed under en tävling av Rehabilitation International’s International Commission. Symbolen har sedan dess funnits över hela världen för att symbolisera tillgänglighet på olika platser. 

Lite drygt 40 år senare, 2010, började en ny symbol sakta ta form i Boston, USA. Sara Hendren och Brian Glenney spred då symbolen i Boston i form av en kampanj på Bostons gator där de klistrade över de gamla skyltarna med den nya symbolen. 

År 2014 införde New York symbolen och blev den första staden att ta ett officiellt beslut om att ändra symbol. Nu är symbolen väl utspridd över USA:s städer och delstater. 

Symbolen finns utspridd på ett fåtal ställen i Sverige och enligt Hanna Isaksson, projektledare hos Svenska Parasportförbundet är det dags för Sverige att kliva in i debatten kring den nya symbolen på riktigt. 

– Jag har bara sett symbolen i Sverige en gång så jag valde att beställa hem en massa märken som jag ska klistra upp på utvalda ställen, säger hon glatt och fortsätter: 

– Det går inte att underskatta symbolvärdet i att en person med rörelsenedsättning är en person påväg istället för passiv. 

Symbolen ska enligt skaparna i längden ge en annan bild av personer med funktionsnedsättning och förhoppningsvis skapa bättre förutsättningar. Något som Hanna Isaksson tror på. 

– Symboler påverkar oss människor om hur vi ser på saker och ting. Ser vi personer med funktionsnedsättning som aktiva aktörer så kommer det att fästa förr eller senare. Och vi som jobbar inom idrottsrörelsen så symboliserar detta precis det vi vill. Från passiv till aktiv. 

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link