Hoppa till sidans innehåll

Ett aktivt liv kräver ett tillgängligt samhälle

08 MAR 2018 10:25
Åsa Llinares och Thomas Wilhelm från Parasportförbundets styrelse föreläste under mässan “Träffpunkt Idrott” om hur viktig tillgängligheten är för att kunna få ett aktivt samhälle.
  • Skapad: 08 MAR 2018 10:25

Under mässan “Träffpunkt Idrott” i Göteborg föreläste Åsa Llinares Norlin och Thomas Wilhelm från Parasportförbundets styrelse om vikten av tillgänglighet för att kunna få ett aktivt samhälle och vilka hinder som idag finns för vissa målgrupper. Under föreläsningen “Aktivt liv kräver ett tillgängligt samhälle” presenterade de delar ur en pågående studie där flera hinder, som försvårar en aktiv vardag för personer med en funktionsnedsättning, har påträffats.

– Vi började med att ställa oss utanför en idrottshall och försökte komma in i den. Men det visade sig att det går längre bakåt än så, i form av olika hinder. Det börjar redan vid matbordet hemma hos den som ska in till idrottshallen, sa Thomas Wilhelm.

Enligt rapporten “Onödig ohälsa” visade det sig att bland personer med en funktionsnedsättning är ohälsan tio gånger högre än hos personer utan en funktionsnedsättning. En åtgärd som skulle kunna sänka ohälsotalet är ett aktivare liv. Men för att kunna leva ett aktivt liv, behöver möjligheten till att kunna aktivera sig finnas. Någonting som inte är en garanti för alla idag.

– Man har konstaterat att gruppen mår dåligt, men det blir ingenting mer. Om det nu är så enkelt att man behöver vara mer aktiv, varför mår inte målgruppen bättre? säger Åsa Llinares Norlin.

Bland annat presenterade Thomas och Åsa fyra olika nivåer där hindrena ligger. De ligger på strukturell, fysisk, kulturell och individuell nivå. Där olika aspekter på varje nivå bidrar till olika former av hinder, sa Åsa.

– En typisk stressfaktor på strukturell nivå är till exempel färdtjänst eller personer runt en aktivitet. Man upplever att personer som jobbar med personer som har en funktionsnedsättning saknar kunskapen som behövs. Man upplever även att personerna inte alltid förstår eller vet vad en person behöver.

Oftast är det inte så enkelt att det bara går att kategorisera hindrena och problematiken som står i vägen för ett naturligt, aktivt liv. Utan det finns flera andra problem som är återkommande runt om i landet. Som bland annat habilitering och skola.

– Skolan är en stor stoppkloss i vårt arbete med att erbjuda ett aktivt liv. Det kan vara både fysiskt och pedagogiskt. Att kunskapen inte alltid finns och att även engagemanget inte alltid finns, sa Thomas.

Målet är att kunna erbjuda en naturlig relation med idrott och aktivitet. Inte att till exempel sjukgymnastik ska ses som idrott eller substitut till idrott. Utan Thomas och Åsa med flera kräver ett tillgängligt samhälle där alla kan vara aktiva.

– Att leva med en funktionsnedsättning är hela tiden leva med en stressfaktor kring olika saker. Det är kroniskt. Men kan minska den så kallade “bökfaktorn” kring att åka och idrotta, skulle det underlätta, sa Åsa.

 

Skribent: Victor Grusell
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ica
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
KONE_webb
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link